ODIN Norden C SEK
Odin Norden minskade 1,56 procent i augusti - bolagen fortsätter göra förvärv (Finwire)

2024-09-17 10:22

Fonden Odin Norden minskade 1,56 procent i augusti, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 0,62 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 15,93 procent och är därmed bättre än index som har ökat 13,09 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Vigdis Almestad och Atle Hauge.

Inledningsvis skriver förvaltarna att den såväl den nordiska aktiemarknaden fortsatte uppgången i augusti, även om det under månaden var betydande svängningar på världens aktiemarknader.

"I Japan har räntan varit nära noll under en lång tid och det har förekommit en betydande upplåning i japanska yen som sedan investerats på aktiemarknaden. Den japanska centralbanken valde förra månaden att höja räntan, och yen stärktes avsevärt. Konsekvensen blev att investerare var tvungna att sälja sina aktier för att täcka sina förluster i japanska yen. Den japanska aktiemarknaden föll 20 procent på en dag, och världens aktiemarknader följde efter med betydande fall."

Marknaderna har nu återhämtat sig, och den nordiska aktiemarknaden avslutade månaden i stort sett oförändrat, enligt förvaltarduon. Man menar att det inte fanns något fundamentalt som låg bakom fallet, utan att rörelserna endast berodde på repositionering av finansiella positioner.

Vidare förklarar förvaltarna att fokus nu har skiftat från inflation till tillväxtoro då svaga makrotal indikerar avmattning. Samtidigt har räntorna sjunkit, med den amerikanska 10-årsräntan ner till 3,9 procent.

Avslutningsvis konstaterar man att rapportsäsongen nu är över för alla portföljbolag. Sammantaget uppges portföljbolagen ha rapporterat en omsättningstillväxt om 7 procent varav 5 procent organisk, och förvaltarna är mycket nöjda med företagens resultatutveckling.

Under månaden har man valt att investera i ett antal bolag som är verksamma på marknader med underliggande organisk tillväxt och genomför värdeskapande förvärv. Atlas Copco, Instalco, Beijer Ref, Valmet och Assa Abloy uppges ha meddelat om nya förvärv under augusti.

Fondens främsta bidragsgivare under månaden var SP Group, Beijer Ref och Bouvet, medan de mest negativa bidragsgivarna var Ringkjøbing Landbobank, Munters och Addtech.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Novo Nordisk, Addtech och Munters med exponeringar om 8,38, 5,63 respektive 4,27 procent.

Odin Norden, % augusti, 2024
Fond MM, förändring i procent -1,56
Index MM, förändring i procent -0,62
Fond i år, förändring i procent 15,93
Index i år, förändring i procent 13,09

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

ODIN Norden C SEK - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -