Dometic Group
Dometic faller efter vinstvarning, CFO vittnar om sämre efterfrågan än väntat (Finwire)

2024-09-17 12:31

Tuffare efterfrågan än väntat gjorde att fritidsproduktsbolaget Dometic vinstvarnade för det tredje kvartalet, men bolaget ändrar inte sina finansiella målsättningar. Aktien faller tungt på börsen.

“Vi förväntade oss tuffare efterfrågan inom OEM affären men det har blivit ytterligare något sämre än förväntat, framförallt inom LV EMEA och Marine”, skriver Dometics finanschef Stefan Fristedt i en kommentar till Finwire.

I vinstvarningen flaggade Dometic för såväl lägre organisk tillväxt som lönsamhet i tredje kvartalet.

Fristedt lägger till att situationen även blivit gradvis sämre inom segmenten Service & Aftermarket och Distribution. Tidigare väntade sig Dometic en återhämtning inom kanalerna.

Enligt Fristedt ser de nu ingen “återhämtning för resten av kvartalet”.

Några analytiker har varit ute och kommenterat vinstvarningen. I en kommentar diskuterar Jefferies återhämtningen inom Service & Aftermarket samt Distribution.

"Dometic lämnar ingen försäljningsprognos för helåret, men uppgav att dessa trender förväntas bestå i alla försäljningskanaler; vi kan dra slutsatsen att den återhämtning som förväntades inom Service & Aftermarket och Distribution under Q2 kommer att fördröjas något", skrev Jefferies.

Fristedt tror att det måste ske fler räntesänkningar innan trenden vänds och konsumenterna börjar spendera igen. Finanschefen uppger även att bolaget tittar på fler åtgärder gällande kostnadsnivån.

“Vi vet att användandet av fordon och båtar är fortsatt högt och det kommer över tid att driva efterfrågan på Dometics produkter.”

Dometic har flera finansiella mål över en konjunkturcykel, som en intäktstillväxt om 10 procent (inklusive organisk), en justerad ebita-marginal om 18-19 procent och en nettoskuld/ebitda på omkring 2,5x.

För det tredje kvartalet väntas den justerade ebita-marginalen bli 8-9 procent och nettoskulden/ebitda bli omkring 3.1x, enligt vinstvarningen. Den organiska försäljningen väntas sjunka med 15 procent.

Fristedt menar på att dagens besked inte innebär att målen ändras.

“Målsättningarna ändras inte för vi ser att marknaden för Mobile Living är fortsatt positiv framåt och att det är en livsstil som är här för att stanna och växa ytterligare.”

I samband med Dometics Q1-rapport tidigare i år uppgav vd Juan Vargues för Finwire att de trodde sig kunna nå sitt skuldsättningsmål under 2024.

Aktien faller 10,2 procent på börsen.

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Dometic Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -