ASML Holding
USA och Japan uppges nära avtal om att begränsa export av chipteknik till Kina - FT (Finwire)

2024-09-17 12:43

USA och Japan är nära ett avtal om att begränsa teknikexporten till Kinas halvledarsektor, enligt uppgifter till Financial Times.

Vita huset sägs vilja presentera nya exportkontroller innan presidentvalet i november. Det väntas bland annat innehålla åtgärder som tvingar icke-amerikanska företag att ansöka om en licens för att sälja produkter till Kina som kan hjälpa deras tekniksektor.

Biden-administrationen har under flera månader haft intensiva samtal med sina motparter i Japan och Nederländerna. Nu säger källor med insyn i förhandlingar att USA och Japan är nära ett genombrott för att kunna enas om åtgärderna. Det nämns dock att vissa tjänstemän i Japan oroar sig för vedergällning från Kina.

USA:s exportkontroller är designade för att täppa till kryphål i de befintliga reglerna och lägga till fler restriktioner. Washington vill helt enkelt göra det svårare för Kina att få tag i kritisk utrustning för att tillverka avancerade chip, något som framför allt påverkar nederländska ASML och japanska Tokyo Electron.

Förutom själva utrustningen vill USA även att bolagen begränsar underhåll, inklusive mjukvaruuppdateringar, för Kinas tekniksektor.

USA har redan infört liknande åtgärder som gäller amerikanska företag, och som behöver ansöka om licenser för att sälja till Kina.

Stefan Linnér
stefan.linner@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

ASML Holding NV - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -