Strand Förmögenhetsfond
Strand Förmögenhetsfond ökade 0,39 procent i augusti – ser risk för ytterligare oro på kort sikt (Finwire)

2024-09-16 11:51

Fonden Strand Förmögenhetsfond steg 0,39 procent i augusti, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 0,16 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Inledningsvis skriver förvaltarna att aktiemarknaden föll betydligt i inledningen av augusti, men att marknaden återhämtade sig under resterande del av månaden.

"Efter månadsskiftet har det dock blivit oroligt igen drivet av framför allt svag statistik från inköpscheferna från tillverkningsindustrin i USA", skriver förvaltarna.

ISM Index steg till 47,2 i augusti från 46,8 i juli, vilket är lägre än det förväntade som var 47,5. Enligt förvaltarna sjönk samtidigt motsvarande index från S&P från 49,6 till 47,9 under månaden, där förväntningarna låg på 48,0.

"Avvikelserna i relation till förväntningarna är relativt små, men marknaden är för närvarande känsligare än vanligt för tecken på svag konjunktur och inköpschefsindex under 50 indikerar dessutom fortsatt negativ tillväxt för industrin."

Vidare skriver förvaltarna att signaler på svag konjunktur inte bara är negativ. Bland annat gör det amerikanska Fed mer benägen att sänka styrräntan snabbare.

"Den tidigare starka arbetsmarknaden har varit en av faktorerna som talat för en relativt stram centralbankspolitik och en svagare arbetsmarknad har lett till ökad sannolikhet för 0,50 procents sänkning i september där förväntningarna tidigare låg på 0,25 procent. Detta kommer på sikt att gynna aktiemarknaden."

Det tilläggs att det samtidigt finns risker på kort sikt i form av oro på marknaden. September är också en månad som historiskt tillhör en av de svagaste och fonden behåller därmed en försiktigare hållning till aktier ett tag framöver, enligt förvaltarna.

Vid månadsskiftet var fondens fem största aktieinnehav Indutrade, SEB, Novo Nordisk, Beijer Ref och Engcon.

Aktievikten uppgick vid månadsskiftet till 54,4 procent inklusive ett innehav i en global aktiefond.

Strand Förmögenhetsfond, % augusti, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,39
Index MM, förändring i procent 0,16

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Strand Förmögenhetsfond - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -