Jupiter Strategic Absolute Return Bond Fund ökade 0,4 procent i augusti – tog kort position i amerikansk dollar (Finwire)

2024-09-16 13:21

Fonden Jupiter Strategic Absolute Return Bond Fund steg 0,4 procent i augusti, vilket var i linje med fondens jämförelseindex som också steg 0,4 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 1,4 procent och är därmed sämre än index som har ökat 3,5 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Mark Nash och Huw Davies.

Inledningsvis skriver förvaltarna att ränteuppgången på utvecklade obligationsmarknader började avta under augusti, efter att den amerikanska 10-åriga statsobligationsräntan sjönk tillbaka till samma nivåer som vid slutet av 2023.

Dessutom antydde Fed-chefen Jerome Powell under månaden att inflationschocken är över och att centralbankens fokus nu flyttas över till sitt andra mandat – arbetslösheten.

"Tonförändringen från Powells tal i Jackson Hole är betydelsefull, i synnerhet förändringen av inställningen kring Feds dubbla mandat. Oavsett om marknaden fullt ut köper Powells syn var han ganska tydlig med att inflationen, bortsett från kvarvarande faktorer, nu är tillbaka på en hållbar väg tillbaka till 2 procent", skriver förvaltarna.

Spreadarna i perifera Europa minskade i augusti när investerare vände sig mot utvecklade marknader med högre avkastning. Tillväxtmarknader beskrivs ha varit mer blandade där Indonesien och Sydafrika handlades bra, medan marknadsoro fortsatte tynga Brasilien.

Vidare gynnades yenen och den nyzeeländska dollarn av den svaga amerikanska dollarn, samtidigt som den mexikanska peson var fortsatt svag.

Gällande fondens utveckling tyngde en svag utveckling på inflationsmarknaderna såväl som en ojämn utveckling på tillväxtmarknaderna. Samtidigt gynnade bland annat den långa durationen fondens utveckling.

Under månaden behöll fonden sin långa duration, men minskade exponeringen när obligationsmarknaderna steg. Bland annat bytte fonden positioner i Australien, Centraleuropa och Japan till positioner i USA och perifera Europa.

På valutamarknaden gick man till en kort position i amerikanska dollar, samtidigt som man sålde schweizisk franc och köpte australienska dollar till en flat position. Dessutom gick fonden till långa positioner i yen, indonesisk rupiah och sydafrikansk rand, medan man förblev kort i krediter och lång i inflation.

Fondens yield uppgick till 4,28 procent och den effektiva durationen vid månadsskiftet låg på 3,05 år. Den genomsnittliga kreditratingen i fonden var A+.

Jupiter Strategic Absolute Return Bond Fund, % augusti, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,4
Index MM, förändring i procent 0,4
Fond i år, förändring i procent 1,4
Index i år, förändring i procent 3,5

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -