Cicero Avkastning A
Cicero Avkastning ökade 0,7 procent i augusti - deltagit i emissioner från Industrivärden, Lifco och Holmen (Finwire)

2024-09-16 12:41

Fonden Cicero Avkastning steg 0,7 procent i augusti, vilket var i linje med fondens jämförelseindex som också steg 0,7 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 4,6 procent och är därmed bättre än index som har ökat 4,0 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarteamet bestående av Thomas Falkenklint och Oscar Sterndahlen.

Inledningsvis skriver förvaltarna att det under augusti har varit ett starkt sentiment på den nordiska kreditmarknaden. Man menar att den nu vaknat till liv igen efter semesterveckorna, med ökad aktivitet på såväl primär- som sekundärmarknad.

Riksbanken sänkte under månaden styrräntan, och uppdaterade prognosen för antal sänkningar i år. Vid årsskiftet förväntas räntan ligga runt 2,75-3 procent.

"Beslutet välkomnas av marknaden som ser det som ett viktigt steg för att stimulera svensk ekonomi. Samtidigt är det också positivt att man nu snabbt guidar för fler sänkningar när man ser att ekonomin försämras."

De svenska räntorna förklaras ha handlats ned lite under månaden, med den tvååriga statsobligationen som sjönk från 2,1 till 1,85 procent samtidigt som 10-åringen var i stort sett oförändrad.

Förvaltarna tar vidare upp Europas kreditindex för high yield som sjönk till 288 från tidigare 295 baspunkter. En svensk 2-åriga swapränta handlas nu på 2,2 procent, jämfört med 2,59 föregående månad.

Under andra halvan av månaden var primärmarknaden aktiv, och fonden deltog i emissioner från Industrivärden, Lifco och Holmen.

Vidare menar förvaltarna att fastighetsbolagen, särskilt Heimstaden Bostad som släppte rapport, presterade bra under augusti. Detta kopplas samtidigt till den räntesänkningsmiljö marknaden nu befinner sig i. Även Industrivärden, SSAB och Lundbergs bidrog positivt till fondens avkastning.

Det enda innehaven som bidrog negativt under månaden var en obligation från tyska försäkringsbolaget Tryg, som sjönk med en baspunkt.

Fondens ränteduration uppgick till 0,69 år och kreditdurationen uppgick till 2,4 år. Andelen FRN lån ligger på 59 procent och fasta lån på 38 procent. Kassan uppgår till 3 procent. Snittbetyget på krediterna i fonden var i slutet av månaden BBB.

De största innehaven vid månadsskiftet var obligationer i Industrivärden, Epiroc och Stadshypotek med vikter om 2,1, 2,1 respektive 2,0 procent.

Cicero Avkastning, % augusti, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,7
Index MM, förändring i procent 0,7
Fond i år, förändring i procent 4,6
Index i år, förändring i procent 4,0

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Cicero Avkastning A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -