Aktiespararna Småbolag Edge
Aktiespararna Småbolag Edge ökade 0,3 procent i augusti - Ambea bästa bidragsgivare (Finwire)

2024-09-16 13:11

Fonden Aktiespararna Småbolag Edge steg 0,3 procent i augusti, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 0,4 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 26,4 procent och är därmed bättre än index som har ökat 16,0 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Peter Magnusson och André Netzén Örn.

"Internationella riskaptiten fortsatte att kylas av i början av augusti. Börserna föll i både Europa och i USA där fallen var ännu kraftigast på de mer tekniktunga amerikanska börserna som hade sina största dagliga nedgångar sedan 2022 i början av augusti", inleder förvaltarna.

Nedgångarna följdes av en återhämtning, med världsindex som stängde månaden upp 2,7 procent. Samtidigt stärktes svenska kronan 4 procent mot dollarn vilket förklaras påverka investeringar i utländska aktier, varför världsindex i kronor var ned 1,5 procent.

Marknadens riskaversion ökade under månaden med VIX-indexet upp 32 procent till högsta nivån sedan april. Oron förklaras av en svag siffra för den amerikanska tillverkningsindustri, då marknaden befarade att Fed kan ha väntat för länge med räntesänkningar.

Vidare signalerade Fed räntesänkning i september, vilket återställde marknaden då riskviljan ökade. Marknaden prisar nu in 3 till 4 sänkningar för resten av året både i USA och Sverige, enligt förvaltarna.

Avslutningsvis diskuterar förvaltarteamet framtiden som kortsiktigt tros styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och Mellanöstern, samt inflations- och ränteutvecklingen. Man understryker samtidigt sin relativt positiva syn på börsen i ett längre perspektiv, med attraktiva värderingar och köpvärda bolag vid utebliven recession.

Gällande fondens utveckling kom det bästa bidraget från Ambea som släppte en stark rapport. Även Raysearch, Alcadon och Oneflow förklaras ha rapporterat starkt. Förvaltarna nämner även Flat Capital som utvecklades bra till följd av starka rapportsiffror från Klarna, samt att bolaget annonserade en investering i SpaceX.

I den negativa vågskålen återfanns framförallt övervikter mot index. Man nämner bolagen Smart Eye och Storytel, samt undervikter i Sobi, Storskogen och Concentric.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Storytel, Beijer Ref och Millicom med vikter om 3,8, 3,3 respektive 2,8 procent. Största sektorer var samtidigt informationsteknologi, industri och hälsovård.

Aktiespararna Småbolag Edge, % augusti, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,3
Index MM, förändring i procent 0,4
Fond i år, förändring i procent 26,4
Index i år, förändring i procent 16,0

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Aktiespararna Småbolag... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -