PROGNOS
LÄGRE KPIF-INFLATION I AUGUSTI, UNDER RB-PROGNOS (OMS) (Direkt)

2024-09-12 05:32

(sändes första gången 6/9)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) KPIF-inflationen väntas sjunka i augusti och ligga klart under Riksbankens prognos och inflationsmålet. Den underliggande inflationen väntas samtidigt ligga stilla.

Det visar Infronts enkät bland ekonomer.

I juli uppgick KPIF-inflationen till 1,7 procent, upp från 1,3 procent månaden före. Den underliggande inflationen, KPIF-inflationen exklusive energi (KPIFXE), sjönk samtidigt till 2,2 procent från 2,3 procent föregående månad. Det var 0,1 procentenheter under Riksbankens prognos för KPIF, men prickade deras prognos för KPIFXE.

KPIF-inflationen väntas nu ha sjunkit till 1,3 procent i augusti, medan KPIFXE-inflationen spås ha legat stilla på 2,2 procent.

Riksbankens prognos, i juni, pekade mot en KPIF-inflation på 1,7 procent i augusti och en KPIFXE-inflation på 2,2 procent.

Nordea ser en KPIF-inflation på 1,3 procent och en KPIFXE-inflation på 2,2 procent.

Chefanalytiker Torbjörn Isaksson noterar i ett kundbrev att det var ett brett fall i energipriserna i augusti, främst på grund av att varmt och blåsigt väder pressade ned elpriserna. Enligt deras beräkningar drog energipriserna, tillsammans med lägre pris på bränsle, ned KPIF med runt 0,2 procentenheter under månaden.

Han lyfter fram att det var en säsongsmässig prisnedgång på utlandsresor i augusti och att matpriserna sjönk något efter en kraftig uppgång i juni. Vidare höjdes trängselavgifterna igen, vilket adderar 0,1 procentenheter till KPIF på månaden. Dessutom höjdes priserna på andra varor, som kläder och skor, efter sommarreorna.

"Inflationstrycket är blygsamt och läget på arbetsmarknaden försämras, om än gradvis. Dessutom har de globala räntorna sjunkit. Mycket talar alltså för att Riksbanken kommer att fortsätta att sänka räntorna. Vi ser styrräntan på 2,75 procent vid årsskiftet och förväntar oss ytterligare sänkningar i början av nästa år", skriver Nordeas Isaksson.

Swedbank räknar också med en KPIF-inflation på 1,3 procent i augusti, och en KPIFXE-inflation på 2,2 procent.

Banken tycker att den kortsiktiga inflationsbilden att döma av prisplaner och producentpriser är ljus, men på något längre sikt bedömer de att risken för "för låg" inflation har minskat. Därför har de reviderat upp sin prognos mot bakgrund av främst högre hyror och elpriser. De pekar bland annat på att Fastighetsägarna Stockholm krävt hyreshöjningar på 15,4 procent inför 2025 samt att en ny modell för elöverföring kan göra elhandelspriserna högre än väntat.

"Uppsidesrisker för inflationen finns, men det är inte helt uppenbart att Riksbanken i ett scenario med högre inflation svarar med att strama åt penningpolitiken", skriver Swedbank i sitt veckobrev. I stället är det möjligt att Riksbanken pausar sänkningarna på en lite högre nivå än de 2,0 procent som Swedbank räknar med att de når i september nästa år.

Danske Bank ligger lägre än konsensus, framför allt för KPIF-inflationen, som de tror sjunker avsevärt till 1,1 procent i augusti, medan de räknar med en KPIFXE-inflation på 2,1 procent.

"Om vi får rätt blir frågan för marknaden i vilken utsträckning Riksbanken kommer att försöka 'genomskåda' ett sådant utfall i sina penningpolitiska överväganden. Innebörden är att så låga inflationstryck innebär att den reala styrräntan stiger, och stramar åt penningpolitiken, snarare än att lätta på den som avsett", skriver Danske Bank i ett kundbrev.

Sett till de månatliga drivkrafterna noterar Danske Bank att augusti vanligtvis påverkas av stora prissänkningar på transporttjänster och nöjeskategorier, helt enkelt eftersom resor och semesterutgifter faller tillbaka efter flera månader med uppgångar. Matpriserna sjunker oftast i augusti, medan kläder tvärtom stiger efter sommarreorna.

Vidare kommer energi, enligt deras beräkningar, återigen att bli en stor negativ bidragsgivare, främst på grund av lägre elpriser, men även bilbränslen sjönk i augusti.

"Framöver väntar vi oss att KPIF-differensen gentemot Riksbanken kommer att bestå. Vår nuvarande prognos tyder på att KPIFXE kommer att falla till 1,8 procent i september, vilket förvärrar den senaste tidens låga KPIF-utfall", enligt Danske Bank.

SCB publicerar augusti-KPIF torsdagen den 12 september, klockan 8.00.


Prognos aug (%)    Infront    Riksbanken      jul      Diff RB
==============================================================
KPIF m/m              -0,4                     0,1            
KPIF y/y               1,3         1,7         1,7        -0,1
KPIFXE, y/y            2,2         2,2         2,2         0,0
==============================================================

Diff RB är hur mycket utfallet förra månaden avvek från Riksbankens då aktuella prognos. 

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -