BÖRSEN
RUSTA RAPPORTSTEG, YUBICO RASADE, OMXS30 +0,8% (Direkt)

2024-09-12 17:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg markant på torsdagen i likhet med övriga Europa. Rusta steg efter en rapport som av analytiker beskrevs som bättre än befarat. Yubico rasade efter att intåget av en publik blankare uppmärksammats.

Vid stängning hade OMXS30 stigit 0,8 procent till 2.511 och aktier för 12 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

På morgonen kom svensk inflationsstatistik från SCB som visade att KPIF sjönk med 0,5 procent i augusti jämfört med föregående månad och steg 1,2 procent jämfört med samma månad föregående år. Väntat var 0,4 respektive 1,3 procent, enligt Infronts prognosenkät.

Inom storbolagsindexet gick Alfa Laval och H&M starkast med kurslyft på 3,2 respektive 2,7 procent, men flera av storbolagsaktierna ökade med mer än 1,5 procent.

Svagast utvecklades några traditionellt mer defensiva aktier som Telia, Astra Zeneca och Tele2 med nedgångar på 1,4-2,1 procent. Även Sinch gick svagt, ned 2,2 procent.

Cybersäkerhetsbolaget Yubico rasade 16 procent efter att Nyhetsbyrån Direkt uppmärksammat att den Londonbaserade firman Shadowfall Capital har tagit en kort position motsvarande 0,6 procent av aktierna i cybersäkerhetsbolaget Yubico. Shadowfall Capital var tidigt skeptiska till det tyska korthuset Wirecard som kollapsade spektakulärt under 2020.

Gruv- och smältverksföretaget Boliden har drabbats av förseningar i framför allt färdigställandet av den nya rostanläggningen i zinksmältverket Odda. Förseningen innebär att projektet fördyras med 100 miljoner euro. De totala investeringarna under 2024 beräknas alltjämt uppgå till 15,5 miljarder kronor och för 2025 väntas de uppgå till 13,5 miljarder kronor. Aktien tappade 0,6 procent.

I samma bransch steg Lundin Mining 5,2 procent efter att vd Jack Lundin uppgett att bolaget har flera spekulanter på både zinkgruvan i Askersund och koppargruvan Neves Corvo i Portugal.

Detaljhandelskedjan Rusta var upp 8,1 procent efter att ha rapporterat ett rörelseresultat som ökade under det brutna räkenskapsårets första kvartal.

Analytiker beskrev Rusta-rapporten som bättre än befarat. Även om utfallet var något sämre än väntat sett till försäljning kom resultat och marginaler in bättre än väntat. En positiv faktor är enligt bolaget också det stora antal nya butiker som väntas öppna framöver.

Sportboksleverantören Kambi steg 6,2 procent. Bolaget meddelade att det tecknat ett flerårigt kontrakt om att leverera sportbok till brasilianska bettingbolaget KTO Group.



Graf: OMXS30 torsdagen den 12 september

Källa: Infront


Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Telia Company - I dag

{point.key}

Hexagon B - I dag

{point.key}

Lundin Mining Corporation - I dag

{point.key}

Rusta - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

Kambi Group Plc - I dag

{point.key}

Essity B - I dag

{point.key}

Essity B - I dag

{point.key}

Yubico - I dag

{point.key}

AstraZeneca - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

AstraZeneca - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -