COMMERZBANK
FACKET LOVAR KÄMPA EMOT UNICREDIT-AFFÄR - FT (Direkt)

2024-09-11 16:09

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det tyska tjänstemannafacket Verdi uppger att det skulle kämpa emot varje form av sammanslagning mellan Commerzbank och italienska Unicredit "med näbbar och klor".

Det säger Stefan Wittmann, talesperson för fackförbundet och dessutom medlem av Commerzbanks styrelse, till Financial Times.

"Vi kommer att opponera oss mot en potentiell sammanslagning inom alla beslutande organ och, om nödvändigt, kommer vi också att organisera offentliga protester", säger han till tidningen.

Enligt tyska medbestämmandelagar har arbetstagarrepresentanter rätt till hälften av styrelseplatserna i stora noterade bolag.

Unicredit uppgav på onsdagen att banken byggt upp ett 9-procentigt aktieinnehav i sin tyska rival och att den förbereder de juridiska steg som krävs för att kunna utöka ägarandelen ytterligare.

Enligt Stefan Wittmann vore dock inte Unicredit någon bra ägare av Commerzbank, eftersom den tyska banken enligt honom är så viktig för utlåningen till såväl landets viktiga exportindustri som till små och medelstora tyska företag.

"Man kan inte lämna över det till Milano", sade han till tidningen, med tillägget att Unicredits behandling av dess tyska dotterbank Hypovereinsbank skapar ytterligare oro.

Tidigare i år ändrade Unicredit på Hypovereinsbanks legala struktur och flyttade därmed en stor del av beslutsfattandet över den tyska verksamheten till Italien.


David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -