Carnegie Global Quality Companies A
Carnegie Global Quality Companies minskade 1,25 procent i augusti - händelserik månad (Finwire)

2024-09-11 16:09

Fonden Carnegie Global Quality Companies A minskade 1,25 procent i augusti. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 15,19 procent. Det framgår av en månadsrapport Carnegie Global Quality Companies Afrån förvaltarna Simon Reinius och Emanuel Furubo.

Inledningsvis diskuterar förvaltarna börsåret hittills, och menar att vi efter några ovanligt lugna månader i augusti istället fick se rejäla rörelser. Detta som följd av amerikansk jobbstatistik som kom in svagare än väntat i kombination med en överraskande räntehöjning från japanska centralbanken.

Därefter förklaras marknaden, troligen på grund av en överreaktion, ha återhämtat sig kraftigt, där starkare konsumtionssiffror och bra rapporter från Walmart och Target bidrog. En lägre återhämtning i obligationsräntor gav ytterligare stöd, med de flesta aktieindex som stängde månaden på plus enligt förvaltarna.

Gällande fondens positiva relativavkastning gynnades man av övervikten mot defensiva sektorer och stabila kvalitetsbolag, samt den lägre vikten mot den amerikanska dollarn.

Sett till enskilda bolag kom de bästa bidragen från GSK, Coca Cola och Novartis.

"GSK rapporterade en försäljningstillväxt på 10 procent drivet av nya mediciner inom HIV och onkologi där HIV ökade med 13 procent och onkologi mer än dubblades. Ledningen höjde även guidningen och väntar sig nu att rörelseresultatet kommer stiga med 12 procent under 2024."

Coca-Colas kurs förklaras inte ha stigit på specifika nyheter, utan på investerares jakt efter säkra tillgångar under börsoro. Novartis ökade efter att försäljningsdata visade bättre utveckling än analytikernas förväntningar för flera av deras produkter.

Avslutningsvis skriver förvaltarna att månadens rörelser återigen visade på portföljens robusthet och dess förmåga att stå emot marknaden. Noggrant utvalda, höglönsamma bolag anses vara positionerade för att växa även under en lågkonjunktur, vilket är i linje med deras förväntningarna.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Microsoft, Elevance Health och TSMC med portföljvikter om 5,9, 4,6 respektive 4,6 procent. De största sektorerna var samtidigt teknik, hälsovård och industri.

Gällande den geografiska fördelningen stod USA för den största exponeringen med en portföljvikt om 65,7 procent, följt av Schweiz och Frankrike med vikterna 8,4 respektive 7,2 procent.

Carnegie Global Quality Companies A, % augusti, 2024
Fond MM, förändring i procent -1,25
Fond i år, förändring i procent 15,19

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Carnegie Global Qualit... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -