TYSKLAND
FRAMÅT FÖR AFD I DELSTATSVAL, STÖRST I THÜRINGEN (Direkt)

2024-09-02 05:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Alternativ för Tyskland (AfD) ser ut att bli det första ytterhögerparti som vinner ett regionalval i Tyskland sedan andra världskriget, rapporterar bland annat Reuters.

Enligt tv-kanalen ZDF:s prognos ser AfD ut att ha samlat 33,2 procent av rösterna i delstaten Thüringen, medan mitten/högerpartiet CDU ser ut att få näst flest röster med 23,6 procent. Regeringspartiet SPD ser ut att göra ett historiskt dåligt val, med endast 6,1 procent av rösterna.

Reuters noterar att övriga partier kommer att försöka hålla AfD borta från delstatsstyret i Thüringen, men beroende på den slutliga mandatfördelningen kan ytterhögerpartiet ändå få stor makt genom att de kan blockera beslut som kräver 2/3-delsmajoritet.

I den närliggande delstaten Sachsen ser dock CDU att ha samlat flest röster, med 31,5 procent, med AfD som andra största parti med 1,1 procentenheter färre röster.

Även det nya yttervänsterpartiet, Sarah Wagenknecht Alliance (BSW) ser ut att ha noterat starka resultat i de båda delstaterna. Enligt projektionerna ser BWS ut att ha fått 15,8 procent i Thüringen och 11,8 procent i Sachsen.

Financial Times noterar att väljare har lockats till ytterkantspartierna för deras opposition mot kriget i Ukraina. Båda partierna har hårt kritiserat de tyska vapenleveranserna till Ukraina, liksom Västs sanktioner mot Ryssland, och begärt förhandlingar för att få ett slut på kriget.

Valkampanjerna har också påverkats av terrorattentatet i staden Sollingen den 23 augusti, då en syrisk migrant med misstänkta kopplingar till terrorgruppen IS knivhögg tre personer till döds och skadat ytterligare åtta personer.

Såväl AfD som BSW hävdade efter attentatet att okontrollerad immigration har orsakat en kraftig ökning i antalet våldsbrott i Tyskland och de har krävt att asylsökande som begår brott ska deporteras.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -