NIBE
LAGERNIVÅER PÅ VÄG NED INNEBÄR EN POSITIV SIGNAL - VD (Direkt)

2024-08-16 09:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nibe håller i sin rapport för det andra kvartalet fast vid bedömningen att efterfrågan successivt kommer att förbättras under andra halvåret i år.

Bolagets vd Gerteric Lindquist säger i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att det första halvåret varit tuffare, men att det ändå inte saknas positiva signaler.

"Det är inte så att marknaden har vänt på något sätt utan det är fortsatta höga räntor och byggnationen är fortfarande låg. Men man kan väl ändå säga att lagernivåerna, som varit besvärande i distributionsleden, de är ju på väg ned och det är väl någon form av positiv signal", säger Gerteric Lindquist.

Nibe-vd:n pekar på det åtgärdsprogram som bolaget arbetar med, som enligt Gerteric Lindquist nu till stora delar är genomfört om än inte helt klart.

"Det är precis som vi tidigare sagt, att vi kommer att se en successiv förbättring under andra halvåret, och vi står fast vid den bedömningen. Och när vi kommer in i 2025 är den långsiktiga ambitionen att vara tillbaka på en vettig resultat- eller marginalnivå, som påminner om det spann vi haft historiskt", säger Nibe-vd:n.

Vissa bedömare har på senare tid tvivlat på att det hinner bli någon större förbättring av efterfrågan det här året, men ni tror fortfarande på det?

"Det finns ju undantag vad gäller lagerbiten, det är främst den som drabbat Climate Control i Europa och likaså Stoves. Lagren har ändå tunnats ut men inte i alla marknader, i Tyskland har man fortfarande för stora lager. Men det betyder inte att alla marknader är på det sättet."

Att efterfrågan successivt ska förbättras andra halvåret, innebär det att man kommer att se en förbättring redan nu i tredje kvartalet?

"Man får välja sina ord … Det är klart att när man arbetar med det här programmet, så någon gång måste det ju ge resultat. Likaså de lagerbearbetningar som sker. Men vi säger ju samtidigt att marknaden är fortsatt tuff."

Vad gäller eventuell draghjälp till marknaden från politiskt håll fortsätter Gerteric Lindquist att efterlysa ökad tydlighet. De fördröjningar som har skett vad gäller politiska stimulanser tvingar i stället industrin att ställa om, vilket man också gör.

Hur tänker du om det kommande presidentvalet i USA?

"Vi ger oss inte in i politiska diskussioner på det sättet. Vi får parera. Sedan brukar man inte riva upp beslut även om man kan uppleva det så, och det gäller inte bara USA", säger Nibe-vd:n.


David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

NIBE Industrier B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -