INTEL
RAS UTÖKAS I FÖRHANDELN, AKTIEN -22% (Direkt)

2024-08-02 10:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanska halvledartillverkaren Intel utökade sitt ras till en bit över 20 procent när förhandeln i USA kom i gång under fredagsförmiddagen svensk tid.

Intel redovisade ett justerat resultat per aktie på 0:02 dollar för det andra kvartalet 2024.

Analytikernas förväntningar var ett resultat på 0:10 dollar per aktie, enligt en snittprognos från S&P Global Market Intelligence.

Intäkterna var 12,8 miljarder dollar. Väntat var intäkter på 13 miljarder dollar.

För det tredje kvartalet spår bolaget intäkter om 12,5–13,5 miljarder dollar med en justerad vinst per aktie på 0:3 dollar. Guidningen för intäkter var som väntat, medan guidningen för justerad vinst per aktie var lägre än väntade 0:10 dollar.

Ett beslut att snabba på tillverkningen av bolagets Core Ultra PC-chip som kan hantera artificiell intelligens bidrog till förlusten, enligt vd Pat Gelsinger.

"Vi har tidigare signalerat att våra investeringar i kategorin AI PC kommer bli bra på sikt men pressa marginalerna på kort sikt", uppgav vd:n på rapportkonferensen enligt CNBC.

"Vi tror att de här avvägningarna är värda det. AI PC kommer att växa från mindre än 10 procent av marknaden i dag till mer än 50 procent 2026", uppgav han vidare.

Vidare offentliggjorde chiptillverkaren planer på att skära ner antalet anställda med omkring 15.000, slopa utdelningen för det fjärde kvartalet och minska sin capex kraftigt.

Intels kostnadsminskningsplan uppgår till cirka 10 miljarder dollar och görs för att öka effektiviteten och konkurrenskraften på marknaden.

Anställningsminskningen som främst kommer att ske i år, enligt vd Pat Gelsinger, är den största enskilda nedskärningen som finns listade på Layoffs.fyi, en industrispårare som har varit i drift sedan mars 2020, noterar CNBC.

Intel har även beslutat att snabbare flytta Intel 4 och 3 chip wafers från en fabrik i Oregon till en i Irland, vilket kommer att leda till högre kostnader på kort sikt men kommer ge en bättre bruttomarginal senare, enligt Dave Zinsser, bolagets finanschef.

Deutsche Bank skriver i ett morgonbrev att de ser Intels rapport som mer specifik för Intel än som en bredare representation av chipmarknaden.

"Även om makroförhållandena förblir svaga (soft reds anm), tror vi att investerare sannolikt kommer att se majoriteten av denna svaghet som Intelspecifik då företagets omstruktureringsansträngningar ännu inte har gett positiv ekonomisk avkastning", skriver banken.

Vidare skriver Deutsche Bank att de förväntar sig att Intel kommer att förbli under press tills ledningens transformationsansträngningar visar mer tydliga framgångstecken.


Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Intel - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -