Vanguard varnar investerare för begränsningar från amerikanska tillsynsmyndigheter - FT (Finwire)

2024-07-26 15:08

Vanguard har varnat investerare för att amerikanska tillsynsmyndigheter kan begränsa storleken på de andelar som de kan inneha i företag, vilket potentiellt kan driva upp kostnaderna och öka riskerna för några av världens största indexfonder. Det skriver Financial Times.

Världens näst största kapitalförvaltare, med 9,3 miljarder dollar i tillgångar i maj, uppdaterade nyligen informationen för ett dussintal fonder för att belysa den ökade risken för att amerikanska tillsynsmyndigheter kommer tvinga dem att följa gamla men sällan verkställda regler för tak gällande individuella bankaktier och bolag inom allmännytta.

Historiskt sett har tillsynsmyndigheter tillåtit investeringsfonder att överskrida de 10-procentiga ägartaken för bankaktier och allmännyttiga aktier som normalt utlöser ytterligare ansvar, så länge de inte söker en ledningsroll.

Men amerikanska tillsynsmyndigheter överväger att införa strängare villkor för dessa undantag, då republikanska statsåklagare har pressat tillsynsmyndigheterna för att granska Vanguards förmåga att inneha stora delar av börsnoterade allmännyttiga bolag.

Utan regulatoriska lättnader kan Vanguard bli tvingade till att sälja av värdepapper och istället köpa indirekt exponering mot berörda innehav med hjälp av derivat eller genom att investera i dotterbolag.

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -