RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTOR NER EFTER NYA SVAGHETSSIGNALER (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor fortsätter sjunka, mest i kortare löptider, i förmiddagens handel på torsdagen efter nya svaghetssignaler om konjunkturen i euroområdets två största ekonomier. Euron handlas samtidigt något lägre mot dollarn än på onsdagseftermiddagen, men ändå upp från morgonens lägstanoteringar.
Dollarn har samtidigt fortsatt att försvagas mot japanska yen, en rörelse som har tilltagit i takt med svagare riskaptit de senaste dagarna samtidigt som marknaden blickar fram mot potentiellt hökaktiga besked från Bank of Japan och mer mjuka besked från Federal Reserve nästa onsdag.
ING Economics noterar att omfattningen av korrektionen i yenen är det som främst upptar marknadens uppmärksamhet för närvarande.
"Avvecklingen av korta yenpositioner bidrar utan tvekan till den globala risk-av-miljön. Det finns definitivt mer avveckling att göra här och data/event över de kommande dagarna kan betyda mer nedåtrisk för USD/JPY. Den risken kommer i dag från den kvartalsvisa amerikanska PCE-statistiken", skriver valutastrategerna på ING Economics i kundbrevet.
Tyska IFO-index visade att näringslivsklimatet försämrades för tredje månaden i rad i juli. Index sjönk till 87,0, från 88,6 i juni, vilket var den lägsta nivån sedan i februari och under väntade 88,9. Index för nuläget sjönk från 88,3 till 87,1 medan index för utsikterna sjönk från 88,8 till 86,9.
"Företagen var mindre nöjda med de pågående affärerna. Inför de kommande månaderna har skepsisen ökat märkbart. Den tyska ekonomin har fastnat i kris", sade IFO-chefen Clemens Fuest i en kommentar.
Capital Economics noterar att fallet i IFO-index i juli följer på en liknande nedgång i preliminära tyska PMI-data för juli på torsdagen, och intrycket förstärks därmed av att återhämtningen i den tyska ekonomin i början året har tappat farten.
"Vi misstänker att BNP-tillväxten kommer att bli mycket svag, som bäst, under andra halvan av året", skriver Capital Economics i ett kundbrev.
Insee rapporterade också att deras index för sentimentet i den franska tillverkningsindustrin sjönk till 95 i juli från 99 i juni. Det var den lägsta noteringen sedan i december 2020 och klart under väntade 99.
Tidigare på torsdagen meddelade Kinas centralbank (PBOC) att räntan på den ettåriga lånefaciliteten till banker (MLF) sänks med 20 punkter, till 2,30 procent. PBOC tillförde samtidigt 200 miljarder yuan till bankerna.
Den oväntade åtgärden kommer efter att centralbanken i måndags sänkte räntan på den omvända sjudagarsrepan, och även en rad andra styr- och referensräntor, med 10 punkter.
Gary NG, seniorekonom vid Natixis i Hongkong, sade till Reuters att det faktum att MLF-räntan sänktes mer än övriga styrräntor tidigare i veckan indikerar att PBOC vill vara mer ackommoderande mot bankerna.
"Att sänka MLF-räntan i större skala kan hjälpa till att skydda nettoräntemarginalen", sade han.
I Sverige rapporterade SCB på torsdagsmorgonen att PPI sjönk 0,4 procent i juni jämfört med i maj, och steg 0,8 procent jämfört med i juni 2023. Ökningstakten dämpades därmed från +2,6 procent i maj.
Ökningstakten för producentpriser på konsumtionsvaror för inhemsk tillgång, det PPI-mått som mest korrelerar med KPI, sjönk till 1,8 i juni, från 2,8 procent i maj.
SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist skrev på X att PPI-statistiken ger stöd för en räntesänkning från Riksbanken i augusti. Han noterade dock att en svagare krona sannolikt kommer att lyfta PPI igen.
SCB rapporterade vidare att ökningstakten för hushållsutlåningen var oförändrad, på +0,7 procent, i juni jämfört med i maj. Företagsutlåningen sjönk samtidigt 2,3 procent på årsbasis i juni, ner från -1,6 procent i maj.
Svenska statsobligationsräntor sjunker svagt i kortare löptider på torsdagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt ytterligare 5 öre svagare mot euron jämfört med vid svensk stängning på onsdagen.
Euron stärktes samtidigt ytterligare markant mot den norska kronan, till nära 12:04 som högst, vilket var den högsta noteringen sedan pandemipeaken på 12:65 i mars 2020, men euron har senare åter vänt ner till nivåer nära 12:00
Amerikanska statspappersräntor steg i längre löptider under natten till torsdagen, men i den europeiska torsdagshandeln vänder såväl korta som långa USA-räntor ner.
Eftermiddagens USA-fokus riktas främst mot den första beräkningen av BNP för andra kvartalet, klockan 14.30. Efter oväntat svaga +1,4 procent under första kvartalet pekar konsensusprognosen nu mot att tillväxttakten ska ha ökat till 2,0 procent under andra kvartalet.
PCE-prisindex väntas ha ökat 2,6 procent under andra kvartalet, efter +3,1 procent under första kvartalet. Ökningstakten för kärn-PCE väntas samtidigt ha sjunkit från 3,7 till 2,7 procent.
Klockan 14.30 publiceras även orderstatistik för varaktiga varor i juni samt veckodata över nyanmälda arbetslösa.
torsdag kl 10.40 (onsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 10:8296 (10:7676) EUR/USD 1:0845 (1:0864)
EUR/SEK 11:7477 (11:6980) USD/JPY 152:32 (153:54)
Ty obl 2 2,60 (2,73) Ty obl 10 2,42 (2,45)
US obl 2 4,37 (4,41) US obl 10 4,24 (4,24)
Sv obl 2 2,19 (2,21) Sv obl 10 2,10 (2,10)
Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936
Nyhetsbyrån Direkt