Carnegie Global Quality Companies A
Carnegie Global Quality Companies ökade 4,96 procent i juni - stark rapport från Adobe (Finwire)

2024-07-16 13:17

Fonden Carnegie Global Quality Companies A steg 4,96 procent i juni. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 15,76 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Simon Reinius och Emanuel Furubo.

Inledningsvis skriver förvaltarna att juni bjöd på en stark avslutning för det första halvåret. Bortsett från april har globala aktier avkastat positivt samtliga månader och stigit cirka 13 procent.

"Amerikanska ekonomin fortsätter leverera även om det knakar i fogarna på sina håll och vissa tecken på återhämtning ses i Europa. Det har kunnat väga upp för mer seglivad inflation, färre räntesänkningar och politiskt stök. Volatiliteten har varit låg på aggregerad nivå, det ska dock noteras att svängningarna inom enskilda aktier har varit ovanligt hög vilket möjligtvis är ett varningens tecken", skriver förvaltarna.

Fonden hade en bra månad med ett resultat som kom in två procentenheter bättre än världsindex. De flesta sektorer bidrog positivt och teknik var den främsta sektorn. De aktier som utvecklades allra bäst var Adobe, Arista, TSMC, Apple och Amazon.

Adobe tog man tillbaka in i fonden under föregående månad efter att man ansett att aktien tappat för mycket under våren. Nu kom bolaget med en stark rapport för det andra kvartalet som var bättre än väntat och aktien steg med 15 procent.

"Försäljningstillväxten låg på 10 procent och rörelsemarginalen nådde 35 procent vilket översattes i en vinsttillväxt på 16 procent. Totalt genererade Adobe en avkastning på 25 procent under juni. Även det andra nya innehavet Amazon levererade bra resultat på indikationer om ökad lönsamhet inom deras traditionella ehandels-segment och aktien steg 10 procent i juni.
Vidare sålde man positionen i Arista Networks efter att bolaget stigit 116 procent sedan man tog position för drygt ett år sedan.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Microsoft, Alphabet och TSMC med vikter om 5,3, 5,3 respektive 4,8 procent.

Carnegie Global Quality Companies A, % juni, 2024
Fond MM, förändring i procent 4,96
Fond i år, förändring i procent 15,76

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Carnegie Global Qualit... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -