Storebrand Grön Obligation A SEK
Storebrand Grön Obligation ökade 1,1 procent i juni - fortsatt övervikt i kort löptid (Finwire)

2024-07-08 14:54

Fonden Storebrand Grön Obligation steg 1,1 procent i juni. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 2,3 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Gustaf Linell och Johan Hedengren.

Inledningsvis skriver förvaltarna att räntor kom ner förhållandevis mycket under månaden.

Förvaltarna lyfter Riksbankens räntebesked som en bidragande faktor till fallet och visade på en större sannolikhet för tre sänkningar under året, vilket fick korta räntor att falla mer än långa.

Under månaden var kreditmarknaden något mer avvaktande än tidigare under året. Detta hänförs till det utlysta nyvalet i Frankrike som satte press på banker och ovisshet om hur eurosamarbetet kan komma att se ut i framtiden. Volatiliteten avtog mot slutet av månaden och spreadar började komma ihop igen.

"Vi fortsätter att övervikta obligationer med kortare löptid och har en mindre undervikt av obligationer med längre löptid, dvs fonden gynnas av en brantare räntekurva", skriver förvaltarna avslutningsvis.

Räntedurationen samt kreditdurationen uppgick till 2,65 respektive 3,94 år vid månadsskiftet, och fondens yield låg på 3,90 procent. Fonden hade en snittrating på A+ och medianrating på A.

De största emittenterna i fondens portfölj vid månadsskiftet var Sparebanken Vest Boligkreditt, Nordea Bank och Nykredit Realkredit.

Storebrand Grön Obligation, % juni, 2024
Fond MM, förändring i procent 1,1
Fond i år, förändring i procent 2,3

David Molin
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Storebrand Grön Obliga... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -