STORBRIT
FINANSMINISTER REEVES LOVAR LEVERERA TILLVÄXT - BN (Direkt)

2024-07-08 12:35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Storbritanniens nya finansminister Rachel Reeves, landets första kvinnliga, lovar att leverera tillväxt.

Det kommer hon att säga i ett tal till företagsledare på måndagen, enligt Bloomberg News.

Hon kommer att lägga fram planer på att släppa fram infrastrukturprojekt och privata investeringar under ett nytt "nationellt uppdrag" för att driva ekonomisk tillväxt efter hennes Labourpartis jordskredsseger i valet förra veckan.

När mitten-vänsterpartiet Labour tar makten för första gången på 14 år är Reeves och premiärminister Keir Starmer angelägna om att visa att de går snabbt för att ta itu med djupt rotade problem och återuppliva tillväxten i G7-ekonomin.

Reeves, som tidigare även varit ekonom på Bank of Enbland, kommer att lova att bygga fler bostäder och snabba på tillstånd för nya infrastrukturprojekt.

"Förra veckan röstade det brittiska folket för förändring. Och under de senaste 72 timmarna har jag påbörjat det arbete som är nödvändigt för att leverera på det mandatet", kommer hon att säga i talet, enligt utdrag som släppts av finansdepartementet.

"Där regeringar har varit ovilliga att ta de svåra besluten för att skapa tillväxt – eller har väntat för länge med att agera – kommer jag att leverera. Det är nu ett nationellt uppdrag. Det finns ingen tid att slösa bort", fortsätter hon.

Reeves och Starmer tillträder med en av de tuffaste att göra-listorna för en inkommande regering, och behöver driva tillväxt för att hjälpa till att finansiera ökade utgifter för offentliga tjänster utan att höja de viktigaste skatterna som betalas av arbetande människor.

Deras manöverutrymme är litet - levnadsstandarden har stagnerat sedan 2010, den offentliga skulden är nästan 100 procent av BNP och skatter som andel av BNP är på väg att stiga till den högsta nivån sedan strax efter andra världskriget.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -