Pareto ESG Global Corporate Bd A
Pareto ESG Global Corporate Bond ökade 0,4 procent i juni - sålt ADL Security och Topbuild (Finwire)

2024-07-08 15:16

Fonden Pareto ESG Global Corporate Bond A steg 0,4 procent i juni. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 1,1 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarteamet bestående av Stefan Ericson, Philip Lindgren och Ingrid Nygaard.

Inledningsvis skriver förvaltarna att den europeiska centralbanken valde att sänka sin styrränta i juni för första gången sedan 2019. Enligt marknadens prissättning kommer ECB göra ytterligare två räntesänkningar i år. Samtidigt blev det som väntat ingen sänkning i USA och kommittén guidade om en sänkning under senare delen av året.

Det var dessutom EU-val under månaden vilket har påverkat marknaden till viss del, enligt förvaltarna.

"Utfallet av valet har lett till större politisk osäkerhet i Europa, framför allt i Frankrike, som annonserande ett nyval. Marknadsreaktionen blev högre marknadsräntor i landet. Även kreditspreadar har gått isär till följd av att den politiska osäkerheten ökat, dock i begränsad utsträckning", skriver förvaltarna.

Vidare var emissionsmarknaden för företagsobligationer stark även i juni. Hittills i år uppgår bruttovolymen för high yield i USA till omkring 160 miljarder dollar, vilket är en årstakt på 174 procent jämfört med 2023. I Europa har det samtidigt emitterats för runt 55 miljarder euro under 2024.

Fondens utveckling beskrivs som stabil där avkastningen låg i linje med kupongavkastningen. På primärmarknaden deltog fonden i en emission från Picard, medan försäljningar av innehaven i ADL Security, Topbuild och Ahlström Munksjö gjordes på sekundärmarknaden.

De största emittenterna i fonden var UPM-Kymmene, Davita och Organon med portföljvikter om 2,6, 2,6 respektive 2,5procent. Största sektorer var samtidigt icke-cyklisk konsumtion, industri och finans.

Europa var den största marknaden med 39 procent av portföljen, följt av USA med 33 procent.

Räntedurationen uppgick till 3,1 år och kreditdurationen till 3,5 år. Den löpande räntan uppges vara 5,4 procent.

Pareto ESG Global Corporate Bond A, % juni, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,4
Fond i år, förändring i procent 1,1

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Pareto ESG Global Corp... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -