Lannebo Teknik Småbolag
Lannebo Teknik Småbolag minskade 2,8 procent i juni - bra affär i Karnov trots att budet föll (Finwire)

2024-07-08 13:23

Fonden Lannebo Teknik Småbolag minskade 2,8 procent i juni, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 1,8 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 7,5 procent och är därmed sämre än index som har ökat 9,2 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Johan Nilke och Helen Groth.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att det var ett generellt svalare börsklimat i juni, men att detta inte gällde de större teknikbolagen som nådde nya rekordnivåer.

"Det innebär att vi är tillbaka till den bild vi fick se tidigare i år med en smal uppgång som främst drivs av teknikbolag och AI-trenden. Det innebär också att det trendskifte vi såg i maj där mindre bolag gick bättre har kommit av sig", skriver förvaltarna.

Vidare förklaras att marknaden skakades av politisk oro efter EU-valet, särskilt nyvalet i Frankrike, men att rädslan för högerpopulister delvis visade sig vara obefogad. I USA har presidentvalet fått tidig uppmärksamhet med vad som beskrivs som en bisarr debatt mellan Biden och Trump. Enligt förvaltarna leder Trump nu. Samtidigt kan tekniksektorn möta kortsiktiga utmaningar vid hans seger, trots att tidigare negativa effekter varit kortvariga.

Förvaltarna menar att den amerikanska ekonomin har försvagats, med lägre tillväxt och inflation. Marknaden väntar sig en räntesänkning av Fed och tre sänkningar i Sverige 2024.

I juni rapporterade Sectra 24 procents ökning i omsättning och 85 procents tillväxt i affärsområdet Secure Communication. Trots kortsiktigt negativa marginaler från skiftet till prenumerationsbaserad försäljning, menar förvaltarna att långsiktig ökning och stabilare intäkter förväntas.

De främsta bidragsgivarna under månaden var de nordamerikanska bolagen Cyberark, Varonis och Descartes, delvis tack vare dollarn som stärktes mot svenska kronan.

I den negativa vågskålen fanns istället Alfen och Volue, där den förstnämnda kom med en vinstvarning. Även Karnov tillhörde de negativa bidragsgivarna efter att bolaget fått tillbakadraget ett bud på 90 procent av bolagets aktier.

"Detta eftersom budet endast accepterades av 26 procent av aktierna. Det ger oss en tydlig indikation på att de flesta aktieägarna ser ett betydligt högre värde i bolaget än de 84 kronor per aktie som budgivarna erbjöd. När aktien då kom ner till 66 kronor valde vi att öka vårt innehav i Karnov och köpa tillbaka de aktier vi sålde kring 85 kronor när budet kom."

Under månaden valde förvaltarna att avyttra innehavet i Omnicell, eftersom man inte tror att bolaget kan leva upp till marknadens förväntningar och ser större potential på annat håll.

Fondens största innehav vid månadsskiftet var Addnode, Sectra och Cyberark Software, med portföljvikter om 5,2, 4,9 respektive 4,9 procent. Fonden hade störst sektorexponering mot informationsteknologi, hälsovård och industrivaror och -tjänster.

Lannebo Teknik Småbolag, % juni, 2024
Fond MM, förändring i procent -2,8
Index MM, förändring i procent 1,8
Fond i år, förändring i procent 7,5
Index i år, förändring i procent 9,2

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Lannebo Teknik Småbolag - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -