Lannebo Sverige Plus
Lannebo Sverige Plus minskade 4,2 procent i juni - Elekta anses vara påväg i rätt riktning (Finwire)

2024-07-08 11:48

Fonden Lannebo Sverige Plus minskade 4,2 procent i juni, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 1,5 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 8,0 procent och är därmed sämre än index som har ökat 10,6 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Robin Nestor och Martin Wallin.

"Lannebo Sverige Plus utvecklades negativ i juni. Den allmänna konjunkturen vacklar och styrkan i återhämtningen under året är osäker. I vågspelet med inflationsbekämpningen ligger också ett sämre ekonomiskt klimat", inleder förvaltarna.

Centralbankernas kamp mot hög inflation har hittills varit balanserad, med en mer motståndskraftig ekonomi än väntat. Man menar att Riksbankens framtida räntesänkningar kan behövas för att stimulera ekonomin och möta marknadens förväntningar på förbättring.

Man vänder blicken mot Elekta, som under månaden rapporterade en omsättning och rörelsevinst under förväntningarna. Kommande sex månader förklaras bolaget förvänta sig ett svagt marknadsläge med ytterligare besparingar. Förvaltarduon menar däremot att kvartalet var ett steg tillbaka i en positiv riktning.

"Förbättringspotentialen finns fortsatt kvar med ett konkurrenskraftigt produktutbud och en mer kostnadseffektiv organisation."

Avslutningsvis diskuterar förvaltarna Essity och Millicom. Det förstnämnda kommunicerade nya finansiella mål där man höjde målsättningen för rörelsemarginal, samtidigt som bolaget enligt förväntan beslutade om återköp av aktier.

Vad gäller Millicom förklaras en oberoende kommitté sammansatt av styrelsemedlemmar ha kommenterat spekulationer om ett bud från största ägaren Atlas. Budet om 24 dollar per aktie ska ha ansetts vara en signifikant undervärdering av företaget.

"I pressmeddelandet höjdes förväntan på det fria kassaflödet för helåret 2024 till över 600 miljoner dollar, från 550 miljoner dollar. Skuldsättningen väntas också falla till nära 2,5 gånger rörelseresultatet före av- och nedskrivningar. Försäljningen av telemaster fortlöper med fördjupade diskussioner."

Fondens största innehav vid månadsskiftet var Ericsson, Swedbank och Millicom, med portföljvikter om 7,5, 7,0 respektive 6,6 procent. De största sektorerna var finans, hälsovård och informationsteknologi.

Lannebo Sverige Plus, % juni, 2024
Fond MM, förändring i procent -4,2
Index MM, förändring i procent -1,5
Fond i år, förändring i procent 8,0
Index i år, förändring i procent 10,6

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Lannebo Sverige Plus - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -