Lannebo Sverige Hållbar B SEK
Lannebo Sverige Hållbar minskade 3,8 procent i juni - tagit in Epiroc i portföljen (Finwire)

2024-07-08 10:51

Fonden Lannebo Sverige Hållbar minskade 3,8 procent i juni, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 1,5 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 4,7 procent och är därmed sämre än index som har ökat 10,6 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att marknaderna var svalare i juni efter att ha stigit kraftigt i maj. Nasdaq fortsatte stiga men lyckades inte få med sig andra börser i uppgången.

"Uppgången i USA var koncentrerad till ett fåtal bolag, där Nvidia var dominerande. En så smal uppgång brukar vara ett varningstecken för en stundande korrigering. I Norden var Danmark starkaste marknaden drivet av Novo Nordisks fortsatta framgångar, medan den svenska börsen föll ett par procent."

Förvaltarna menar att valresultatet till EU-parlamentet ledde till svaga börser i Europa, särskilt på grund av framgången för högerpopulistiska Nationell samling i Frankrike, vilket fick president Macron att utlysa nyval.

I EU-valet stärkte högerpartier sina positioner, men mitten-blocket behöll majoriteten. Liberaler och miljöpartier tappade mandat, vilket kan leda till högerstöd och påverka klimatpolitiken, enligt förvaltarna.

Vidare börjar den amerikanska ekonomin sakta in, med fler ansökningar om arbetslöshetsersättning, svagare detaljhandel och minskad industriorderingång. Samtidigt sänktes obligationsräntorna av en lägre inflation och tillväxt. Riksbanken förklaras indikera upp till tre räntesänkningar 2024, medan USA endast förväntar sig en.

Gällande portföljaktiviteten valde man under månaden att köpa Epiroc, och öka i Vestas. Istället minskade man i Inwido, Handelsbanken, samt Astra Zeneca som efter minskningen fortfarande är ett av de största innehaven i fonden.

Fondens största innehav vid månadsskiftet var Investor, Hexagon och Astra Zeneca med vikter om 5,6, 5,2 respektive 5,1 procent. De största sektorerna var industrivaror & tjänster, finans och material.

Lannebo Sverige Hållbar, % juni, 2024
Fond MM, förändring i procent -3,8
Index MM, förändring i procent -1,5
Fond i år, förändring i procent 4,7
Index i år, förändring i procent 10,6

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Lannebo Sverige Hållba... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -