Lannebo Europe Green Transition A SEK
Lannebo Europe Green Transition minskade 4,1 procent i juni - avyttrat positionen i Alfen (Finwire)

2024-07-08 09:11

Fonden Lannebo Europe Green Transition minskade 4,1 procent i juni, vilket var i linje med fondens jämförelseindex som också minskade 4,1 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 6,5 procent och är därmed bättre än index som har ökat 5,5 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Anna Eliason och Ylwa Häggström.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att juni var en svagare månad för fonden, där osäkerhet genomsyrade den europeiska marknaden.

"Det som framför allt orsakade denna osäkerhet var resultaten från det senaste valet i Europaparlamentet, där vinster från högerextrema partier skapat osäkerhet och fått politiska följdeffekter i framför allt Tyskland och Frankrike. Ökat tryck på Frankrikes president, ledde till att framför allt franska aktier inom förnyelsebarenergi gick svagt efter att Macron annonserade ett nyval, med oro att det kommer bli ett potentiellt policyskifte."

Istället menar förvaltarduon att investerare sökte sig till amerikanska och asiatiska aktier. Samtidigt hoppas man på en något lugnare period efter valen i Frankrike och Storbritannien.

Gällande fondens utveckling var de bästa bidragsgivarna Belimo, NKT, LU-VE, samt Grenergy Renovables. Det sistnämnda förklaras ha stigit på en köprekommendation från ett analyshus.

I den negativa vågskålen fanns istället franska Spie norska Volue. Spies nedgång anges vara oro för att vinster från högerextremistiska partier i EU parlamentet kan göra det svårt att anta nya gröna lagar i framtiden, vilket bromsar elektrifiering och energieffektiviseringstrender.

Även Alfen bidrog negativt till månadens avkastning. Aktien rasade 43 procent på en dag som följd av en vinstvarning, förhållandevis kort efter att bolaget senast bekräftat sina prognoser för helåret.

"Vi bedömer att ledningen har dålig kontroll på verksamheten samtidigt som det råder osäkerhet kring balansräkningen och skuld-kovenanter. Vi valde därför att sälja ut positionen."

Fondens största innehav vid månadsskiftet var Renewi, Trainline och LU-VE, med portföljvikter om 4,5, 4,2 respektive 4,0 procent.

Vad gäller branschfördelning hade fonden störst exponering mot industrivaror och tjänster, följt av energi och informationsteknik.

Fonden hade vid månadsskiftet störst exponering mot Storbritannien, Sverige och Frankrike, med vikter om 28,3, 13,6 respektive 12,8 procent.

Lannebo Europe Green Transition, % juni, 2024
Fond MM, förändring i procent -4,1
Index MM, förändring i procent -4,1
Fond i år, förändring i procent 6,5
Index i år, förändring i procent 5,5

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Lannebo Europe Green T... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -