FRANKRIKE
VECKOR, KANSKE MÅNADER AV FÖRLAMNING VÄNTAR-BEDÖMARE (Direkt)

2024-07-08 11:14

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Veckor eller kanske till och med månader av politisk förlamning väntar Frankrike efter att ingen gruppering lyckats få majoritet i den andra omgången av det franska parlamentsvalet.

Den bedömningen gör analytiker efter att vänsteralliansen Nya folkfronten överraskande blivit största grupp, med drygt 180 platser i nationalförsamlingen. På andra plats kom Emmanuel Macrons mittenkoalition Ensemble, som sågs som mer eller mindre uträknade, men hämtade sig och fick 161 platser.

Först på tredje plats kom Marine Le Pens och Jordan Bardellas högerytterparti Nationell samling, med 142 platser (upp från 89 i valet 2022), fler än de någonsin tidigare fått.

För majoritet i nationalförsamlingen krävdes 289 platser.

"Jag har för mycket erfarenhet för att bli besviken över ett resultat där vi fördubblar vårt antal parlamentsledamöter," sade Marine Le Pen efter valresultatet.

"Tidvattnet fortsätter att stiga ... Vår seger är bara uppskjuten", fortsatte hon.

Commerzbanks Bernd Weidensteiner och Ralph Solveen skriver i ett kundbrev att det sannolikt kommer att bli svårt att bilda en regering eftersom ingen grupp fick majoritet.

"En vänsterregering skulle därför bara kunna genomföra ett fåtal av sina löften. Men de redan höga budgetunderskotten kommer sannolikt att öka, och nya konflikter hägrar på EU-nivå på grund av den anti-EU-hållning som en del av Nya folkfronten har", skriver ekonomerna.

De noterar att det överraskande valresultatet beror på taktisk röstning bland vänster- och mittenpartier som till varje pris ville hindra extremhögerns Nationell samling från att vinna och därför drog tillbaka sina mindre lovande kandidater för att öka chanserna för den återstående kandidaten att vinna. De tror att det höga valdeltagandet antagligen skadade Nationell samling

Deutsche Bank konstaterar i en kommentar att vänsteralliansen, Nya Folkfronten, har det mest aggressiva finanspolitiska programmet, både vad gäller utgifter och skatter, och att marknaderna kommer att vara misstänksamma inför utsikterna att de kan ingå i en ny regering.

"Men att försöka bilda en regering som har någon som helst stabilitet ser mycket svårt ut denna morgon. Politisk förlamning de kommande tolv månaderna ser ut som det mest troliga resultatet", skriver Deutsche Bank.

ING Economics tror att premiärminister Gabriel Attal, som på måndagen lämnade in sin avskedsansökan, troligtvis kommer att stanna kvar på sin post och leda en övergångsregering till dess att en ny premiärminister kan utses. De noterar att Attal inte hade en majoritet i parlamentet bakom sig, vilket skapat en mycket instabil situation och att regeringen har tvingats regera via dekret, inklusive när det gäller den impopulära pensionsreformen.

"Detta har lett till växande frustration bland allmänheten. En minoritetsregeringssituation är därför fullt möjlig, men skulle bara resultera i större politisk instabilitet och väljarfrustration", enligt ING.

De noterar att flera politiska ledare efter söndagens valresultat meddelat att de inte vill ingå i koalitioner, och att om de vidhåller detta så väntar en lång period av instabilitet.

Inom vänsteralliansen blev Jean-Luc Mélenchons vänsterextrema parti störst, med 78 mandat, och i ett tal på söndagskvällen sade han att republikens president antingen måste avgå eller nominera en premiärminister från deras led. Han sade vidare att hans grupps plattform skulle omsättas i handling "så tidigt som i sommar" och, om nödvändigt, "utan en omröstning och genom dekret."

AFP rapporterar på måndagsmorgonen att Socialistpartiets ledare Olivier Faure, som också ingår i Nya folkfronten, sagt att Nya folkfronten kommer att välja en premiärminister från alliansen inom en vecka.

President Emmanuel Macron kan välja att utse en premiärminister från vänsterblocket, men utan egen majoritet och med tanke på deras radikala valprogram kommer de inte kunna få igenom en enda lag, enligt ING. Såvida de inte också använder sig av dekret, något som de varit starkt kritiska mot.

Macron kan också välja att utse en premiärminister från de egna leden och återgå till det som gällde före nyvalet, trots att de bara har 168 mandat nu. Vänsterblocket har faktiskt inte många fler, konstaterar banken.

"Instabiliteten skulle pågå till åtminstone juni 2025, eftersom presidenten inte kan utlysa nyval innan dess. Med viktiga tidsfrister på väg (se nedan) kommer sådan politisk instabilitet sannolikt att resultera i ekonomisk instabilitet och otåliga finansmarknader", skriver ING.

Ovanstående är bankens första scenario, det andra är att partierna lär sig att samarbeta.

De konstaterar att om de 80 parlamentsledamöterna från den yttersta vänstern och de 145 från den yttersta högern, finns det över 350 parlamentsledamöter kvar att bilda en bred koalition redo att reformera Frankrike, med hänsyn till mångfalden av åsikter.

"I andra europeiska länder, inklusive Tyskland, skulle en sådan konfiguration vara ganska naturlig och skulle resultera i en regering med klar majoritet", skriver ING, som noterar att Macons läger så klart är för detta.

Enligt ING har de franska politiska partierna fastnat i ett strategiskt spel där den enda lösningen är att partierna samarbetar.

"Det skulle bidra till att återställa lugnet och politisk stabilitet. Men utan att veta vilken inställning de andra partierna kommer att inta och eftersom varje eftergift av dess program skulle ses som ett svek mot dess väljare, verkar inget parti vara villigt att gå in i diskussioner på mycket kort sikt. Förvisso kan saker och ting förändras när dammet av valet har lagt sig", skriver banken.

ING ser två risker framöver att hålla ögonen på.

Å ena sidan, på mycket kort sikt, även om scenariot med en extremhögerregering inte förverkligades, bör man komma ihåg att när Nya folkfrontens radikala program tillkännagavs skapade det viss instabilitet på obligations- och aktiemarknaderna.

"Om ledarnas retorik inte förändras kan detta återuppväcka en del av volatiliteten på marknaderna, även om man bör komma ihåg att det inte är möjligt för detta program att implementeras i sin helhet, med tanke på att det inte kommer att hitta något annat stöd i parlamentet", skriver ING.

På längre sikt ser banken två motsatta realiteter: å ena sidan verkar franska politiska partier ha stora svårigheter att göra eftergifter. Å andra sidan står Frankrike inför stora socioekonomiska utmaningar och tydliga deadlines, vilket kräver reformer som stöds av en bred koalition av partier.

"Om man inte lyckas förena dessa två realiteter kan det leda till en sorts permanent instabilitet som i slutändan oroar marknaderna", enligt ING.


Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -