CATENA
RIKTKURSHÖJNINGAR EFTER RAPPORT, DNB SÄNKER TILL BEHÅLL (Direkt)

2024-07-08 13:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Flera analyshus har höjt sina riktkurser för Catena efter fastighetsbolagets rapport i slutet av förra veckan.

Både Pareto och Kepler Cheuvreux har höjt sina riktkurser och upprepat köprekommendationer medan DNB, som visserligen också höjt sin riktkurs, har sänkt sin riktkurs från köp till behåll.

Det framgår av analyser som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av på måndagen.

Pareto skriver att Catena levererade en "imponerande rapport" för det andra kvartalet, som slog både analyshusets egna, och marknadens förväntningar.

För närvarande handlas Catena-aktien till en premie på 39 procent till EPRA NRV (substansvärde), vilket Pareto anser är rimligt.

Framöver sjunker dock multiplarna snabbt, enligt Pareto vars beräkningar gör gällande att aktien handlas till 26 procent respektive 18 procent premie till substansvärdet för 2025 och 2026.

Analyshusets uppskattningar inkluderar dock inte några nya projektstarter och enbart begränsat med förvärv om 300 miljoner kronor under andra halvåret 2024, skriver Pareto.

"Vi förväntar oss att Catena kommer att påbörja nya projekt under andra halvåret 2024, vilket får oss att öka våra riktkurs-multiplar för att fånga tillväxten som ännu inte ingår i våra uppskattningar. Därmed höjer vi vår riktkurs till 612 kronor, motsvarande en 40 procentig premie till EPRA NRV på /…/ Q2'25 estimat", skriver analyshuset.

Även Kepler Cheuvreux har upprepat sin köprekommendation och höjt sin riktkurs, i deras fall till 620 kronor från 550 kronor.

"Vi anser att logistiksegmentet fortfarande är i en bra position och är övertygade om att den utmärkta ledningsgruppen kommer att leverera god tillväxt under de kommande åren", skriver analyshuset i sin kommentar.

Den främsta drivkraften bakom Kepler Cheuvreux uppjusterade vinstestimat är "det mycket stora förvärvet" i maj på motsvarande 2,4 miljarder kronor, uppger analyshuset.

"De förvärvade tillgångarna har en högre driftsöverskott-marginal än den befintliga portföljen. Dessutom har vi räknat med en något lägre genomsnittlig räntesats framöver", heter det.

Kepler lyfter vidare att även efter Catenas förvärv ligger låneandelen av fastighetsvärdet på en låg nivå.

"Så det finns gott om utrymme för både fler förvärv och start av större projekt", heter det.

DNB uppger de fortsatt gillar det långsiktiga caset i Catena, men lyfter samtidigt en rad anledningar till att de nedgraderar aktien till behåll.

DNB anser delvis att Catenas värdering börjar bli lite stretchad om man jämför med europeiska sektorkollegor samtidigt som DNB:s estimat för förvaltningsresultatet 2025-2026 ligger 4-6 procent under konsensus.

Vidare menar DNB att ett kortsiktigt överutbud på marknaden potentiellt kan leda till lägre projektutvecklingsvinster under de närmaste åren.

Samtidigt som rekommendationen sänks till behåll från köp höjer DNB sin riktkurs till 575 från 515 kronor.

Catena-aktien steg med 0,2 procent till 553 kronor strax innan klockan 13.30 på måndagen.


Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Catena - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -