Tysklands koalitionsregering enig om budgeten för 2025 (Finwire)

2024-07-05 09:05

Den tyska koalitionsregeringen har enats om ett ramverk för budgeten för 2025 som kommer att följa landets strikta utgiftsregler. Det uppger regeringskällor till Reuters.

Socialdemokraterna, De gröna och liberala FDP har under flera månader förhandlat om framtida nedskärningar och utgiftsplaner. FDP har betonat vikten av att återgå till den konstitutionella taket för utgifter, känt som skuldbromsen, och uppmanat ett antal ministerier att hitta besparingar.

SPD och De gröna har å andra sidan efterlyst flexibilitet för att kunna använda pengar till investeringar.

En regeringskälla sade att det överenskomna budgetförslaget och den finansiella planeringen på medellång sikt fram till 2028 följer skuldbromsen, som tillåter ett budgetunderskott på 0,35 procent av BNP, bruttonationalprodukten.

Regeringen kastades in i en budgetkris efter att konstitutionsdomstolen i höstas stoppat dess planer på att ta krispengar ämnade för covid-19 och låta dem finansiera klimatpolitiska åtgärder i stället.

"Med tanke på världsläget vore det oansvarigt att låta koalitionen kollapsa", sade Anton Hofreiter, en ledande ledamot för De gröna i Bundestag, som välkomnar nyheten om budgetöverenskommelsen.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se


redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -