TYSKLAND
REGERINGSKOALITION ENAS OM BUDGETAVTAL FÖR 2025 (Direkt)

2024-07-05 11:45

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den tyska regeringskoalitionen har enats om ett budgetavtal för 2025 som håller fast vid landets strikta upplåningsregler samtidigt som det inkluderar ett paket för lyfta den tröga tillväxten, rapporterar Reuters.

Avtalet nåddes efter månader av förhandlingar inom förbundskansler Olaf Scholz trepartikoalition, med hårda strider mellan SPD, FDP och de Gröna.

Finansminister Christian Lindner ska publicera ett budgetutkast den 17 juli, detta eftersom finansdepartementet behöver två veckor för att skriva om den politiska överenskommelsen till detta budgetutkast.

Olaf Scholz sade dock på fredagen att Tyskland till fullo kommer att uppfylla Natos krav om försvarsutgifter för 2 procent av BNP. Han sade också att budgetplanen för 2025 kommer att inkludera rekordstora investeringar, bland annat för bostadsbyggande.

Finansminister Lindner sade budgetavtalet omfattar 481 miljarder euro, inklusive 57 miljarder euro för investeringar. Ekonomiminister Robert Habeck sade samtidigt att det ekonomiska stimulanspaket som ingår i budgetavtalet kan öka tillväxten med 0,5 procentenheter 2025.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -