PriorNilsson Globala Utdelare
PriorNilsson Globala Utdelare ökade 0,10 procent i juni - Novo Nordisk och SAP bidrog positivt (Finwire)

2024-07-05 14:31

Fonden PriorNilsson Globala Utdelare steg 0,10 procent i juni, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 2,74 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 7,96 procent och är därmed sämre än index som har ökat 17,43 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Inledningsvis skriver förvaltarna att juni var en svag månad indexmässigt, med ett fall på 1,5 procent för Stockholmsbörsen.

Vidare valde Riksbanken att lämna styrräntan oförändrad under månaden, även om man antydde två till tre sänkningar resterande del av året med en första i augusti. Centralbankens tydliga kommunikation anser förvaltarna gradvis gynnar bolag där räntan står för en stor kostnad.

"För många fastighetsbolag som inte säkrat bort ränterisken i höstas kommer detta att märkas tydligt i kommande förvaltningsresultat. Den minskade kostnaden kan sannolikt uppväga eventuella vakanser och begränsade möjligheter att höja hyrorna."

Avslutningsvis tar förvaltarna upp debatten mellan Biden och Trump, och menar att många nog anser att Biden står inför ett svårt val. Därför tros en möjlig strategi för honom vara att snart utse en populär vicepresident.

Under månaden har fondens erhållit utdelningar från flertalet bolag, däribland Croda International, Air Liquide, Abbvie, Colgate-Palmolive och Costco.

De främsta bidragsgivarna till fondens utveckling var Novo Nordisk, SAP, Roche Hldg-Genus, Microsoft och Essex Property Trust.

De största innehaven i fondens portfölj var Air Prods & Chem, Essex Property Trust och Ecolab med exponeringar om 2,1, 2,0 respektive 2,0 procent.

Största sektorer var samtidigt industri, dagligvaror och hälsovård med 19,8, 18,6 respektive 16,6 procent av allokerat kapital.

PriorNilsson Globala Utdelare, % juni, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,10
Index MM, förändring i procent 2,74
Fond i år, förändring i procent 7,96
Index i år, förändring i procent 17,43

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

PriorNilsson Globala U... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -