ORIGO SELEQT C
Origo Seleqt minskade 3,1 procent i juni - negativt bidrag från Elekta (Finwire)

2024-07-05 12:28

Fonden Origo Seleqt C minskade 3,1 procent i juni, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 16,2 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Stefan Roos.

Inledningsvis lyfter förvaltaren att småbolagen rekylerade ned efter en tids mycket stark utveckling. Marknadens fokus på inflation och räntor har minskat något, och bolagens fundamentala utveckling har blivit en viktigare faktor.

Elekta kom med en svag kvartalsrapport under månaden. Såväl den organiska tillväxten som marginalerna var lägre än förväntat och också lägre än vad bolaget hade guidat för innan rapporten.

"Vi vet inte om det är några installationer som är det egentliga problemet utan ser snarare förbättringsmöjligheter när det gäller styrning och intern uppföljning. Elekta verkar på en attraktiv tillväxtmarknad och har numera en modern och stark produktportfölj inklusive den nyligen lanserade AI-drivna EVO-acceleratorn", skriver förvaltaren.

Fonden köpte in sig i det svenska fastighetsbolaget SLP (Swedish Logistic Property), som visat en god förmåga att göra värdeskapande köp av fastigheter och förväntas ha en positiv utveckling framöver.

"Det blir intressant att följa sektorutvecklingen framöver. Vi ser flera globala signaler (lageravvecklingen är i slutfasen, tillverkning flyttar hem, nya investeringar i infrastruktur, energiomställningen accelererar, inflationsproblemet snart historia) som kan komma att spela ut så att verkstadsindustrin och cykliska konsumentvaror får stöd. Tudelningen, så som den sett ut senaste 4-5 åren, kan då vara nära vägs ände.", skriver förvaltarna om SLP.

Vidare är förvaltaren optimistisk vad gäller Spar Nord Bank, som steg 8 procent under månaden. Investeringstesen bygger på bolagets starka balansräkning och goda kreditkvalité, vilket förväntas leda till stigande avkastning på kapitalet och höga utdelningar och återköp.

Bland fondens innehav bidrog BIMobject positivt efter en positiv analys i tidningen Affärsvärlden. Större investeringar under året inkluderar Elekta, New Wave och MTG, medan Nekkar och Trifork har sålts av.

Origo Seleqt C, % juni, 2024
Fond MM, förändring i procent -3,1
Index MM, förändring i procent 16,2

Max Olsson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

ORIGO SELEQT C - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -