ORIGO QUEST C
Origo Quest minskade 3,1 procent i juni - nytt innehav i SLP (Finwire)

2024-07-05 12:21

Fonden Origo Quest minskade 3,1 procent i juni. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 3,0 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Stefan Roos.

Inledningsvis lyfter förvaltaren att uppgången har varit smal och att genomsnittsbolaget i världsindex haft en betydligt måttligare uppgång. Tudelningen på aktiemarknaden, där amerikanska teknologibolag med god vinsttillväxt och höga värderingsmultiplar står i kontrast till bolag inom den "gamla ekonomin" med historiskt låga multiplar och blandad vinsttrend, fortsatte under första halvåret.

"Senaste tiden har marknadens enorma fokus på inflationen och räntorna minskat något och vi ser tecken på att bolagens fundamentala utveckling har blivit en viktig faktor. Det talar för att 'småbolagsrevanschen' sedan i mars kommer hålla i sig. Man ska inte glömma att småbolagen, som över tid levererar bättre vinsttillväxt, underpresterade på börsen 2021, 2022 och 2023", skriver förvaltaren.

Fonden köpte in sig i det svenska fastighetsbolaget SLP (Swedish Logistic Property). Bolaget har visat en god förmåga att göra värdeskapande köp av fastigheter och förväntas ha en positiv utveckling framöver, menar förvaltaren.

Vidare är förvaltaren optimistisk vad gäller Spar Nord Bank. Investeringstesen bygger på bolagets starka balansräkning och goda kreditkvalité, vilket förväntas leda till stigande avkastning på kapitalet och höga utdelningar och återköp.

Slutligen nämner förvaltaren att Elekta hade en svag kvartalsrapport, där såväl den organiska tillväxten som marginalerna var lägre än förväntat. Trots detta ser förvaltaren förbättringspotential i bolaget och förväntar sig en vinsttillväxt på omkring 30 procent för i år och nästa år.

Vid månadsskiftet var fondens största innehav Freetrailer, Sobi och New Wave. Fonden är positionerad för att ha låg korrelation mot aktiemarknaden och en nettoexponering på 55 procent​​.

Origo Quest 1, % juni, 2024
Fond MM, förändring i procent -3,1
Fond i år, förändring i procent 3,0

Max Olsson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

ORIGO QUEST C - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -