Chelonia Select minskade 2,60 procent i juni - tagit in Elekta i portföljen (Finwire)

2024-07-05 12:39

Fonden Chelonia Select minskade 2,60 procent i juni. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 12,01 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Magnus Angenfelt.

Inledningsvis konstaterar förvaltaren att månadens främsta bidragsgivare var tre långa positioner i Hoist, New Wave samt Dustin.

I juni presterade både fondens långa som korta prestationer dåligt till skillnad från en månad tidigare, menar förvaltaren. Man passade under månaden på att genomföra några kompletterande affärer. Till affärerna hör bland annat en nyinvestering i Elekta, som sedan start breddat sitt produktutbud men fortfarande har strålbehandling av cancer som huvudområde.

"De senaste tio åren har varit utmanande för Elekta. Bolaget har halkat efter i produktutvecklingen. Sämre kvalitet innebar att Elekta var tvungen att prisa sig in i affärerna. Följen blev att bruttomarginalen har fallit med bortåt tio procentenheter under perioden."

Företaget är verksamt på en växande marknad och har en oligopolställning, varför den senaste tidens resultat anses vara anmärkningsvärt dåligt. Värderingen förklaras har följt den operativa utvecklingen, och i dagsläget är aktien den femte mest blankade på Stockholmsbörsen med över 10 procent av aktierna kortade.

Förvaltaren lyfter att den negativa utvecklingen kombinerat med att företaget de senaste åren tycks ha fått bukt med produktportföljens problem har skapat intresset för aktien. Under förra året menar man att Elekta investerade 13 procent av omsättningen i forskning och utveckling, ett högt tal både för bolaget historiskt och relativt andra tekniktunga bolag. Ledningen förklaras i bolagen nu vara nöjda med den uppdaterade produktfloran.

"Empiriskt har det visat sig att företag med hög andel FoU också blir framgångsrika. Företag med hög FoU utvecklas överlag bättre på börsen än företag med låg FoU. Man bygger vallgravar vilket borgar för högre framtida marginaler och stabilare intäkter", skriver förvaltaren.

Avslutningsvis förklaras även företag med grundare som sitter i ledningen också gå bättre än tjänstemannastyrda. Värderingen är i dagsläget ungefär hälften av vad den historiskt har varit. Enligt förvaltaren är det därför värderingsmässigt, strukturellt och efterfrågemässigt en bra investering, även om det kan vara jobbigt att gå tvärs mot marknaden.

Chelonia Select, % juni, 2024
Fond MM, förändring i procent -2,60
Fond i år, förändring i procent 12,01

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -