RÄNTOR/VALUTOR
SMÅ NETTORÖRELSER MED HELGSTÄNGT I USA (Direkt)

2024-07-04 16:19

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntor inledde torsdagen uppåt i både kortare och längre löptider, men sjönk senare tillbaka något mot eftermiddagen. Euron handlades runt 1:08 mot dollarn och runt 11:34 mot kronan.

Torsdagsfokus riktades mot ECB-protokoll från räntemötet den 11 juni, då depositräntan sänktes med 25 punkter, till 3,75 procent. Där framgick det att nästan alla i ECB-rådet instämde med chefekonomen Philip Lanes förslag att sänka styrräntan med 25 punkter.

Några ledamöter var dock emot sänkningen, med hänvisning till att inkommande data och uppåtrisker för inflationen inte stödde ett sådant beslut. De pekade på fortsatt högt inflationstryck.

Gällande kommunikationen var ledamöterna eniga om att betona ökat förtroende för disinflationsprocessen som motivering för beslutet, men också att framhålla behovet av fortsatt försiktighet och tålamod för att nå inflationsmålet i tid.

ING Economics skrev i ett kundbrev att protokollet bekräftar att räntesänkningarna främst berodde på tidigare åtaganden, och att en räntesänkning var möjlig men inte brådskande.

"Protokollet gör det också mycket klart att förra månadens räntesänkning inte nödvändigtvis var en start för en serie av räntesänkningar", fortsatte de.

Statistik på morgonen visade att orderingången till den tyska industrin oväntat sjönk med 1,6 procent i maj jämfört med föregående månad. Det var femte månaden i rad som orderingången sjönk, väntat var en ökning med 0,5 procent. Jämfört med motsvarande månad året före sjönk orderingången 8,6 procent.

Det var främst utländska order som drog ned, medan inhemska steg något. Exklusive "stororder" sjönk orderingången med 2,2 procent i maj jämfört med april.

Oxford Economics noterade att statistiken "målar upp en dyster bild av den nuvarande industriella efterfrågan".

Commerzbank skrev i ett marknadsbrev att orderingången är inne i en fortsatt nedåtgående trend. Det bekräftar att den förväntade ekonomiska återhämtningen inför andra halvåret endast kommer att bli måttlig.

"Faktum är att det finns en ökande risk för att återhämtningen kommer att ta ännu längre tid", enligt banken.

Svenska räntor inledde torsdagen med att stiga något, men vände mot eftermiddagen men sjönk senare marginellt och nettoförändringarna blev till slut små. Kronan handlades samtidigt något öre svagare mot euron och dollarn jämfört med vid svensk stängning på onsdagen.

Brittiska obligationsräntor rörde sig oregelbundet på torsdagen, och pundet visade nästintill inga förändringar när britterna gick till valurnorna på torsdagen.

Enligt Ipsos sista opinionsmätning ser oppositionspartiet Labour ut att få 37 procent av rösterna, ett historiskt valresultat för partiet. Samtidigt väntas regerande Tories göra ett historiskt dåligt val och beräknas få endast 19 procent av rösterna, med Reform UK på tredje plats med 15 procent av rösterna.

Onsdagskvällens protokoll från FOMC-mötet den 11-12 juni visade att Fed-ledamöterna bedömde att det inte är lämpligt att sänka räntorna förrän de fått större förtroende för att inflationen rör sig hållbart mot 2 procent.

En del av Fed-ledamöterna var fortsatt villiga att höja räntorna om vissa inflationsrisker förverkligas, trots tecken på en blygsam förbättring.

Ett antal ledamöter uppgav samtidigt att Fed bör stå redo att svara på oväntad ekonomisk svaghet, medan en stor majoritet bedömde att USA:s ekonomi gradvis verkar kylas av.

På torsdagen höll USA-marknaderna stängt för nationaldagsfirande. Under fredagen publiceras den viktiga sysselsättningsrapporten för juni.

"Fredagens statistik över arbetslösheten i juni kan bekräfta en försvagad arbetsmarknad", noterade ING Economics, och tillade att deras uppfattning fortsatt är att under de kommande månaderna bör bitarna falla på plats för att Fed ska kunna börja sänka räntan i september.


Elvira Haradinaj +46 8 5191 7931

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -