RÄNTOR/VALUTOR
EUROPEISKA RÄNTOR SVAGT UPP (Direkt)

2024-07-04 11:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europiska räntor stiger något i torsdagsförmiddagenshandel både i kortare och längre löptider och har återvänt till en mer normal nivå efter oro kring det franska parlamentsvalet. Euron tappar marginellt mot dollarn till strax under 1:08.

Statistik på morgonen visade att orderingången till den tyska industrin oväntat sjönk med 1,6 procent i maj jämfört med föregående månad. Det var femte månaden i rad som orderingången sjönk, väntat var att orderingången skulle ha stigit 0,5 procent.

Jämfört med motsvarande månad året före sjönk orderingången 8,6 procent.

Det var främst utländska order som drog ned, medan inhemska steg något. Exklusive "stororder" sjönk orderingången med 2,2 procent i maj jämfört med april.

Efter orderstatistiken skriver Oxford Economics att det är "något som målar upp en dyster bild av den nuvarande industriella efterfrågan".

"Detta försvårar utsikterna för en gradvis återhämtning och en återhämtning senare under året. Men vi tror att det finns andra faktorer som talar för att dagens rapport ser värre ut än vad som är fallet och att den förväntade återhämtningen inte är helt omöjlig", fortsätter de.

Commerzbank skriver i ett marknadsbrev att orderingången är inne i en fortsatt nedåtgående trend.

Svaga data bekräftar att det andra kvartalet återigen varit svagt och att den ekonomiska återhämtningen som förväntas inför andra halvåret endast kommer att bli måttlig, fortsätter de.

"Faktum är att det finns en ökande risk för att återhämtningen kommer att ta ännu längre tid", enligt banken.

Tidigare under veckan höll ECB sin årliga konferens i den portugisiska staden Sintra. Konferensen bjöd på flera anföranden från bland annat ECB:s chef Christine Lagarde.

Under konferensen framgick att ECB nu inväntar mer data som tyder på att inflationen är på väg i rätt riktning mer permanent innan de kan sänka räntan ytterligare.

Senare på torsdagen publicerar ECB protokollet från sitt senaste räntemöte den 11 juni. Vid mötet sänkte ECB depositräntan med 25 punkter, till 3,75 procent.

I dag, torsdag, håller USA-marknaderna stängt för nationaldagsfirande.

Även den amerikanska orderingången var svag i maj, visade statistik på onsdagen. Men det marknaden främst tog fasta på var att ISM:s tjänste-PMI som föll under det viktiga 50-strecket, som indikerar tillväx, båda sämre än väntat.

ING Economics skriver i ett marknadsbrev att svaga data banar vägen till en räntesänkning i september.

Under fredagen publiceras den viktiga sysselsättningsrapporten för juni.

"Fredagens statistik över arbetslösheten i juni kan bekräfta en försvagad arbetsmarknad", noterar de och skriver att deras uppfattning fortsatt är att under de kommande månaderna bör bitarna falla på plats för att Fed ska kunna börja sänka räntan i september.

Protokollet från FOMC-mötet den 11-12 juni visade att Fed-ledamöterna bedömde att det inte är lämpligt att sänka räntorna förrän de fått större förtroende för att inflationen rör sig hållbart mot 2 procent.

En del av Fed-ledamöterna var fortsatt villiga att höja räntorna om vissa inflationsrisker förverkligas, trots tecken på en blygsam förbättring.

Ett antal ledamöter uppgav samtidigt att Fed bör stå redo att svara på oväntad ekonomisk svaghet, medan en stor majoritet bedömde att USA:s ekonomi gradvis verkar kylas av.

Svenska räntor stiger med någon punkt under torsdagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt något öre svagare mot euron och dollarn jämfört med vid svensk stängning på onsdagen.

I fokus på torsdagen står annars parlamentsvalet i Storbritannien.

Enligt Ipsos senaste opinionsmätning ser oppositionspartiet Labour ut att få 37 procent av rösterna, ett historiskt valresultat för partiet. Samtidigt väntas regerande Tories göra ett historiskt dåligt val och beräknas få endast 19 procent av rösterna, med Reform UK på tredje plats med 15 procent av rösterna.

Brittiska obligationsräntor stiger både i kortare och längre löptider och pundet handlas marginellt svagare mot euron jämfört med svensk stängning onsdag.


            torsdag kl 11.05 (onsdag kl 16.15)
           ===================================
USD/SEK    10:4953  (10:4722)  EUR/USD    1:0799  (1:0814)
EUR/SEK    11:3342  (11:3259)  USD/JPY    161:28  (160:97)
Ty obl 2      2,94     (2,91)  Ty obl 10    2,58    (2,56)
US obl 2      4,73     (4,69)  US obl 10    4,36    (4,36)
Sv obl 2      2,51     (2,50)  Sv obl 10    2,30    (2,29)

Elvira Haradinaj +46 8 5191 7931

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -