Lancelot Sverige A
Lancelot Sverige minskade 1,1 procent i juni - svag månad för små- och medelstora bolag (Finwire)

2024-07-04 17:01

Fonden Lancelot Sverige A minskade 1,1 procent i juni, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 1,5 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 14,8 procent och är därmed bättre än index som har ökat 10,6 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Erik Bertilsson.

Inledningsvis konstaterar förvaltaren att juni var en utmanande börsmånad generellt, i synnerhet för små- och medelstora bolag.

"Efter ett par starka månader utvecklades små- och medelstora bolag sämre än stora. På sektornivå utvecklades industri- och fastighetsaktier något svagare än index. Konjunkturdata under månaden har generellt varit svagare än förväntat och även i USA ser tillväxten ut att sakta in. Inflationstakten har sjunkit, men är ännu inte på så låga nivåer att flera räntesänkningar kan tas för givet, vilket sannolikt gör börsen känslig om ekonomin fortsätter att försvagas mer än väntat", skriver förvaltaren.

Vidare menar Bertilsson att förskrivningsdata för Camurus läkemedel Brixadi indikerar en fortsatt stark lansering. Positiva anekdoter från förskrivande läkare och patienter stöder detta. Samtidigt förklarar man att fondens kapital är allokerat i bolag man bedömer ha goda förutsättningar att lyckas över tid, allt för att skapa bästa möjliga avkastning och låta de aktier som är långsiktiga vinnare få stort genomslag.

Bland bolag som under månaden kom med positiva bidrag nämns Addlife och Camurus. Sämsta bidrag under månaden kom istället från Embracer och Surgical Science.

Avslutningsvis lyfter förvaltaren det relativt nya innehavet djurhälsovårdsbolaget Vimian. Bolaget förklaras ha stora möjligheter till produktivitets- och effektivitetsförbättringar samt att bättre ta vara på samordningsfördelar mellan sina förvärvade bolag.

Under våren genomförde bolaget en nyemission för att minska skuldsättningen och möjliggöra nya förvärv. Man uppdaterade också de finansiella målen till att nå 300 miljoner euro i rörelseresultat 2030, vilket ska ske genom tvåsiffrig organisk tillväxt, marginalförbättring och tilläggsförvärv.

"Målen ligger visserligen långt fram i tiden men vi tror att Vimian redan under året kommer att börja överraska marknaden positivt. Om så blir fallet är en betydligt högre aktiekurs motiverad."

Vid månadsskiftet var fondens tre största innehav Camurus, Bonesupport och Embracer med portföljvikter om 13,6, 8,0 respektive 7,2 procent. De största sektorerna var hälsovård, industri och sällanköpsvaror.

Lancelot Sverige A, % juni, 2024
Fond MM, förändring i procent -1,1
Index MM, förändring i procent -1,5
Fond i år, förändring i procent 14,8
Index i år, förändring i procent 10,6

Max Olsson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Lancelot Sverige A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -