FED
VÄNTAR PÅ MER BEVIS INNAN RÄNTESÄNKNING – PROTOKOLL (OMS) (Direkt)

2024-07-04 05:32

(Omsändning: skickades första gången på onsdagskvällen. Tillägg från stycke fyra)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vid det senaste FOMC-mötet bedömde Fed-ledamöterna att det inte är lämpligt att sänka räntorna förrän de fått större förtroende för att inflationen rör sig hållbart mot 2 procent.

Det framgår av protokollet från Feds policykommitté FOMC:s möte den 12 juni, då styrräntan lämnades oförändrad på 5,25-5,50 procent.

En del av Fed-ledamöterna var fortsatt villiga att höja räntorna om vissa inflationsrisker förverkligas, trots tecken på en blygsam förbättring.

Ett antal ledamöter uppgav att Fed bör stå redo att svara på oväntad ekonomisk svaghet, medan en stor majoritet bedömde att USA:s ekonomi gradvis verkar kylas av.

Deltagarna noterade att efterfråga och tillgång på arbetsmarknaden hade fortsatt att närma sig bättre balans samt att många arbetsmarknadsindikatorer pekar mot en minskad grad av stramhet på arbetsmarknaden.

Flera ledamöter betonade särskilt att ytterligare försvagning skulle kunna generera en större arbetslöshet än tidigare.

Vidare såg Fed-ledamöterna "blygsamma ytterligare framsteg" mot 2-procentsmålet för inflationen de senaste månaderna, och maj månads KPI-utfall sågs som ytterligare bevis för framsteg.

Ledamöterna observerade också att de långsiktiga inflationsförväntningarna hade förblivit väl förankrade och ansåg att detta gav stöd åt disinflationsprocessen.

För 2024 spås nu enbart en räntesänkning, enligt FOMC:s "dot plot", samtidigt som Fed-tjänstemännen signalerade fyra räntesänkningar 2025.


Desmond Garney +46 8 5191 7935

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -