ECB
ÖKAT FÖRTROENDE FÖR DISINFLATIONSPROCESSEN – PROT (Direkt)

2024-07-04 13:49

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nästan alla ledamöter i ECB-rådet instämde med chefekonomen Philip Lanes förslag om att sänka styrräntan med 25 punkter. Det bedömdes vara lämpligt att minska graden av monetär restriktion efter att styrräntan hållits oförändrad under nio månader.

Det framgår av protokollet från ECB:s policymöte den 11 april. Vid mötet sänkte ECB depositräntan med 25 punkter, till 3,75 procent.

Några ledamöter hade dock en avvikande uppfattning. De menade att inkommande data sedan föregående möte, och uppåtrisker mot inflationen, inte gav stöd för en räntesänkning. Aktuella data om det underliggande inflationstrycket visade, enligt dem, på en "klibbighet" i inflationen.

Beträffande kommande policymöten betonade ledamöterna att de är beslutsamma med att inflationen ska uthålligt föras tillbaka 2 procentsmålet i rätt tid, och de bekräftade att de ska hålla policyräntan "tillräckligt restriktiv så länge det är nödvändigt" för att uppnå målet.

"Med tanke på den fortsatta osäkerheten som omger disinflationsprocessen, och den guppiga banan framöver, bedömdes det vara viktigt att behålla databeroende och en möte-för-möte-hållning för att bestämma den lämpliga nivån och durationen för restriktionen", framgår det av protokollet.

"Och det ska inte göras några åtaganden i förväg för någon särskild räntebana, så att full optionalitet kan behållas", fortsätter protokollet.

Beträffande kommunikationen var ledamöterna eniga om vikten av att framhålla det ökade förtroendet för disinflationsprocessen, som hade motiverat policybeslutet, men också att betona behovet av fortsatt försiktighet och tålamod om den framtida disinflationsbanan och fortsatt beslutsamhet om att föra tillbaka inflationen till målet i rätt tid.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -