BOMARKNAD
BOPRISFÖRVÄNTNINGAR DÄMPAS NÅGOT I JULI – HEMNET (Direkt)

2024-07-04 08:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Boprisförväntningarna bland besökarna på bostadssajten Hemnet dämpades något i juli, men ligger fortsatt på höga nivåer.

Det visar Hemnets köparbarometer.

Bland besökarna på Hemnet som planerar att köpa bostad räknar nu 47 procent med stigande priser de närmaste sex månaderna, jämfört med 48 procent förra månaden.

Samtidigt tror 11 procent på sjunkande priser, oförändrat jämfört med föregående månad en ytterligare tangering av den tidigare lägsta noterade nivån, i mars 2021, sedan köparbarometern började publiceras 2017.

Nettotalet, skillnaden mellan andelen som tror på stigande respektive sjunkande priser, sjönk därmed till 36 procent i juli jämfört med 37 procent i juni.

"Det är en liten minskning av prisförväntningarna, men de är fortfarande på historiskt höga nivåer och det är fortsatt rekordfå köpare som tror på prisfall framöver", säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, i en kommentar.

Hemnet räknar nu med en lugnare period på bostadsmarknaden under sommaren innan den drar i gång på allvar i mitten av augusti.

"Förra året varnade vi under sommaren för att ett högt tillflöde av nya bostäder till salu kunde pressa priserna till hösten, vilket också blev fallet. Denna risk finns även nu till hösten om många säljare som tidigare avvaktat börjar agera och efterfrågesidan inte kan möta upp. Men risken bedöms vara mindre i år, vilket bland annat återspeglas i de höga prisförväntningarna", säger Erik Holmberg.



Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -