USA
"DAMMEN PÅ VÄG ATT BRISTA FÖR JOE BIDENS KANDIDATUR" - CNN (Direkt)

2024-07-03 08:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) "Dammen är på väg att brista" för president Joe Bidens kandidatur till höstens val, konstaterade CNN:s särskilda Vita huset-korrespondent Jamie Gangel i en sändning på onsdagskvällen.

Fler och fler ledare inom Demokraterna, tidigare och nuvarande ministrar samt flera av partiets stora donatorer är enligt CNN-korrespondenten på väg att ta sin hand från president Joe Biden efter förra veckans debatt mot Donald Trump, som beskrivits som katastrofal.

"De säger till oss att presidenten måste kliva åt sidan för partiets och landets bästa", sade Jamie Gangel.

Uppgiftslämnarna beskrivs som "en hittills anonym men stor och växande grupp demokrater". Flera guvernörer ska också ha vädrat bristande förtroende för presidentens kandidatur, men inte vågat yttra dessa offentligt av oro för att det ska leda till att Joe Biden ska känna sig trängd och bli envis och omöjlig att övertala. I stället har hoppet varit att presidenten själv ska fatta beslutet att hoppa av.

Tålamodet börjar dock sina, enligt CNN:s källor, sedan Joe Bidens familj ställt sig bakom honom och i stället lovat att fortsätta kampanjen.

Under onsdagen kommer Joe Biden träffa ett flertal guvernörer och kongressledare ur Demokraterna, meddelade Vita huset sent på tisdagen, efter CNN:s rapport om oron i partiet.

Tidigare har negativa åsikter om Joe Bidens lämplighet hållits till privata sammanhang, men nu har också några av partiets företrädare klivit fram offentligt, i form av representanthusveteranen Lloyd Doggett och tidigare ministern Julian Castro.

En annan som varit öppen med att avstyrka Joe Bidens fortsatta kandidatur är representanthusledamoten Mike Quigley.

"Vi måste vara ärliga och säga att det inte bara var en hemsk natt. Han måste förstå att hans beslut inte bara påverkar vem som kommer att tjäna i Vita huset de nästa fyra åren utan också vem som kommer att tjäna i senaten, vem som kommer att tjäna i representanthuset, och att det kommer att få konsekvenser för årtionden framöver", sade han till CNN.

Joe Biden beskrevs som sömnig och skröplig efter förra veckans debatt, vilket väckt frågan om den 81-årige presidenten är en lämplig kandidat för ytterligare fyra år i Vita huset. Donald Trump gavs segern i debatten.

Själv har presidenten förklarat sin insats med att han varit trött efter sina många resor och inte gett några indikationer på att han är öppen för att hoppa av.


Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -