RB
OSÄKERHET TALAR FÖR FÖRSIKTIG, GRADVIS ANPASSNING - SEIM (Direkt)

2024-07-03 10:03

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Även om man inte ska fokusera för mycket på den senaste inflationsstatistiken innehåller den information om vart ekonomin är på väg, och inflationssiffrorna för maj kom in något högre än väntat.

"Vägen framåt är alltså kantad av osäkerhet, vilket talar för försiktighet och en gradvis anpassning till en mer neutral penningpolitik."

Det sade vice riksbankschef Anna Seim vid det penningpolitiska mötet den 26 juni, enligt protokollet från mötet. Vid mötet lämnade Riksbanken styrräntan oförändrad 3,75 procent.

"Min bedömning är att vi, med hjälp av räntesänkningar under andra halvåret, kan uppnå liknande makroekonomiska utfall som om vi skulle sänka idag, men på ett kontrollerat sätt som dessutom ger oss tillgång till ytterligare data innan vi agerar", sade hon.

Seim sade att i takt med att inflationen nu närmar sig målet, och penningpolitiken kan göras mindre åtstramande, väcks frågan om vad som är en neutral penningpolitik. Hon noterade att det inom forskningen nu pågår en intensiv diskussion om den troliga utvecklingen av den neutrala realräntan framöver.

"Jag kommenterar inte den debatten vidare här, men gör bedömningen att våra prognoser för inflation och styrränta är rimliga även ur detta perspektiv", sade Anna Seim.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -