RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR/USD VÄNDE NED EFTER STATISTIK (Direkt)

2024-07-03 16:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna inledde onsdagen svagt uppåt, men följde på eftermiddagen USA-räntorna nedåt efter oväntat svag statistik. Euron stärktes samtidigt över 1:08 mot den allmänt svagare dollarn. Svenska räntor steg något efter att Riksbankens protokoll publicerats, men även de vände senare ned.

Kronan blev på onsdagen 8 öre starkare till 11:47 mot euron och 16 öre starkare till 10:47 mot dollarn.

Enligt protokollet från Riksbankens räntemöte i slutet av juni sade riksbankschef Erik Thedéen att styrräntan bör kunna sänkas två eller tre gånger under resten av året om inflationsutsikterna står sig, och han lutar själv mer mot tre än två. Anpassningen bör ske gradvis eftersom inflationsutvecklingen är osäker både i omvärlden och i Sverige.

"Att löpande och under viss tid läsa av den ekonomiska utvecklingen i bred mening och därefter fatta beslut om penningpolitiken är en klok strategi som gör att risken för tvära förändringar i penningpolitiken minskar. Det gagnar en balanserad ekonomisk utveckling. Och det bör också gagna utvecklingen för kronan när penningpolitiken präglas av viss förutsägbarhet", sade riksbankschefen.

Analytiker tolkade protokollet som något duvaktigt och såväl SEB som Swedbank placerade Thedéen och nytillträdda Anna Seim i det mer duvaktiga lägret.

"Manegen är krattad för en sänkning i augusti om inte juni-inflationen överraskar", skrev SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist på X.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson var inne på samma spår och skrev i sin kommentar att "tre sänkningar är mer troligt än två under andra halvan av året, enligt de flesta direktionsledamöter".

"Sammantaget var protokollet i stort sett som förväntat men har en något mer duvaktig ton än budskapet i den penningpolitiska rapporten...Ledamöter i direktionen är mer säkra på inflationsutsikterna, medan utvecklingen i omvärlden och kronkursen är de största problemen. Intressant är att situationen på arbetsmarknaden påverkar policyhållningen. En räntesänkning i augusti är nära en klar affär och en ytterligare åtgärd i september är mycket trolig", enligt Isaksson.

Tidigare på morgonen visade Silf/Swedbanks tjänste-PMI en uppgång till 51,8 i juni, från reviderade 49,8 föregående månad (49,5).

"Indexet är tillbaka i tillväxtzonen efter tre månader. Men det är en fortsatt trög och trevande tjänstekonjunktur, som ännu inte riktigt etablerat sig i tillväxtzonen", sade Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex.

Index för leveranstider svarade för det största positiva bidraget till ökningen i PMI-tjänster följt av orderingång och sysselsättning medan affärsvolym uppvisade en marginell nedgång.

Index för rå- och insatsvarupriser föll till 53,7 jämfört med maj (54,2), den lägsta nivån sedan juni 2023.

Kennemar noterade att det innebär att prisökningstrycket i tjänstesektorn avtog ytterligare i juni, vilket gläder Riksbanken.

Euroområdets sammanvägda index för industrin och tjänstesektorn, composite, uppmättes till definitiva 50,9 i juni, ned från 52,2 från föregående månad.

Enligt Trading Economics konsensusprognos väntades ett index på 50,8.

Tjänste-PMI sjönk till definitiva 52,8 i juni, från 53,2 föregående månad. Konsensusprognosen väntade 52,6.

Cyrus de la Rubia, chefekonom vid Hamburg Commercial Bank, noterade att "tillväxten i euroområdet kan tillskrivas tjänstesektorn. Medan industrisektorn försvagades kraftigt under juni var aktiviteten i tjänstesektorn nästan lika stark som föregående månad". Återhämtningen i tjänstesektorn var brett utbredd i de fyra största ekonomierna i euroområdet.

USA-räntorna vände nedåt på eftermiddagen efter lite svagare arbetsmarknadssiffror än väntat, en nedgång som senare tilltog. Tvåårsräntan var vid svensk stängning 6 punkter ned till 4,69 procent och tioåringen 9 punkter ned till 4,36 procent.

Data visade bland annat att ADP:s rapport om sysselsättningen i privat sektor i juni var något svagare än väntat och att veckostatistik över nya arbetslösa ökade marginellt mer än väntat. Även ISM tjänste-PMI för juni och industriorder för maj var oväntat svaga. Tjänste-ISM sjönk under det viktiga 50-strecket samtidigt som priserna (prices paid) fortsatte ned, vilket lär välkomnas av Federal Reserve.

I kväll, klockan 20.00 svensk tid, publiceras också protokollet från Federal Reserves policymöte den 11-12 juni.

På valutamarknaden stärktes euron till 1:081 mot dollarn, från 1:073, medan yenen stärktes till precis under 161 mot dollarn, från 161:6.


Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -