FED
POWELL SIGNALERADE "FÖRSIKTIG OPTIMISM" I SINTRA - WSJ (Direkt)

2024-07-03 05:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fedchefen Jerome Powells kommentarer, vid en paneldebatt i Sintra på tisdagen, signalerade en känsla av "försiktig optimism" om inflationsutsikterna, något som tidigare hade dämpats av överraskande höga inflationsutfall i april.

Det skriver Wall Street Journals Fedreporter Nick Timiraos.

"Han alternerade mellan att säga ett ekonomin hade gjort 'signifikanta framsteg', 'verkliga framsteg' och 'ganska mycket framsteg' på vägen mot svalare inflation och stabil tillväxt", skriver han.

Powell sade att han välkomnade att inflationen hade återupptagit nedåttrenden, efter att den vänt upp i början av året, men påpekade att det ännu är för tidigt att säga om det innebär att Fed kan sänka räntan i slutet av sommaren.

Enligt Nick Timiraos antyder Fedchefens uttalanden att en räntesänkning redan i slutet av juli är osannolik. Fedledamöterna är särskilt oroliga för att sänka räntan för tidigt efter de överraskande höga inflationsutfallen i början av året, som följde på en betydligt gynnsammare utveckling i slutet av förra året.

"Vi vill bli mer övertygade om att inflationen rör sig uthålligt nedåt… Vi vill förstå att de nivåer vi ser är verkliga noteringar om vad som händer med den underliggande inflationen", sade Powell.

Fedchefen tonade på tisdagen också ner oron för den höga tjänsteinflationen, han antydde att vissa komponenter, som boendekostnader, speglade fördröjda prisökningar som kanske inte speglar den aktuella utbuds-efterfrågedynamiken.

Powell riktade i stället uppmärksamheten mot arbetsmarknadsförhållanden och löner, som har dämpats gradvis på ett sätt som tydligt välkomnas av Fedledarna, enligt Nick Timiraos bedömning.

"Du kan se att arbetsmarknaden kyls av, på ett lämpligt sätt, och vi bevakar det mycket noga", sade han.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -