Simplicity High Yield A
Simplicity High Yield ökade 0,67 procent i juni - deltog i flertalet emissioner (Finwire)

2024-07-01 12:50

Fonden Simplicity High Yield steg 0,67 procent i juni. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 5,31 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarteamet bestående av Henrik Tingstorp, Fabian Dahl och Magnus Thyni.

Inledningsvis skriver förvaltarna att marknadens fokus skiftade mellan den ekonomiska och politiska utvecklingen under juni. I Frankrike utlyste president Macron nyval vilket fick räntorna på franska statsobligationer att stiga kraftigt.

"I Sverige släppte Finansdepartementet prognoser för den ekonomiska tillväxten och inflationen. Enligt finansminister Elisabeth Svantesson, är kampen mot inflationen vunnen och fokuset skall skiftas från att bekämpa inflationen till att bevaka den. Även om regeringen räknar med en gradvis återhämtning för den svenska ekonomin tror de att lågkonjunkturen biter sig fast fram till 2025", skriver förvaltarna.

I USA var den månatliga arbetsmarknadsdatan betydligt starkare än vad marknaden räknat med vilket ledde till en starkare dollar och högre räntor. Däremot uppges utvecklingen ha mildrats av lägre inflationssiffror. Fed valde att lämna styrräntan oförändrad men kommentarerna i samband med beskedet var något hökaktigare. Marknaden förväntar sig nu en första sänkning under september eller november.

ECB valde att genomföra en planenlig räntesänkning om 25 baspunkter men fortsatte betona att de behöver se mer bevis på att inflationen faller nedåt för att kunna genomföra ytterligare sänkningar. Riksbanken indikerar samtidigt att räntan kan sänkas två eller tre gånger under resterande delen av året.

Kreditspreadarna steg överlag på grund av ett svagare sentiment. Detta kompenserades dock av att yieldnivåerna fortsatte att ge stöd åt marknaden.

Intrum presenterade ett förslag på ny kapitalstruktur som innebär full återbetalning av obligationer med förfall 2024 men med en viss nedskrivning av längre obligationer i utbyte mot tilldelning av nyemitterade aktier. Ellos refinansierade sina utestående obligationer genom att ge ut två nya samtidigt som bolagets huvudägare Nordic Capital går in med mer eget kapital. Riskkapitalbolaget CVC Capital lade ett bud på Resurs Holding tillsammans med bolagets största ägare, Waldakt.

"I övrigt var det hög aktivitet på primärmarknaden och ett stort antal transaktioner genomfördes. Utöver Ellos deltog Simplicity bland annat i emissioner i Assemblin, Compactor, Kongsberg Automotive och NOBA Bank."

Ränte- och kreditdurationen uppgick vid månadsskiftet till 0,96 respektive 2,92 år. Fondens yield låg på 9,0 procent.

De största innehaven i portföljen vid månadsskiftet var obligationer från Topsoe, Nordea och VEF med vikter om 2,0, 1,8 respektive 1,7 procent.

Simplicity High Yield, % juni, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,67
Fond i år, förändring i procent 5,31

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Simplicity High Yield A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -