RÄNTOR/VALUTOR
EURON STÄRKS LITE EFTER FRANSKT VALRESULTAT (Direkt)

2024-07-01 06:57

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna har stigit jämfört med vid svensk stängning i fredags och dollarn handlas samtidigt stabilt runt 161 mot yenen. Euron har samtidigt stärkts mot dollarn efter att första valomgången i det franska parlamentsvalet resulterat i seger för ytterhögern, men de fick inte egen majoritet.

"Kanske resultatet inte är så dåligt som marknaden hade befarat", sade Michael Brown, senior strateg på Pepperstone, till Bloomberg News.

"Vi har också sett en hel del retorik från andra partier som kanske vill dra tillbaka kandidater för att försöka undvika att Nationell samling vinner platser i omgången nästa söndag... Marknaden kanske tar lite tröst i det", sade han.

Marine Le Pens Nationell Samling fick enligt det preliminära valresultatet 33,2 procent av rösterna, följt av vänsteralliansen med 28,1 procent och Macrons mittenallians Ensemble på cirka 21 procent.

Eftersom Le Pen inte lyckats få egen majoritet kommer en andra valomgång att hållas den 7 juli.

Däremot tyder prognoserna på att Nationell samling och deras allierade är på väg att vinna flest mandat i nationalförsamlingen och potentiellt även majoritet.

Om Nationell samling säkrar fler än 289 mandat av underhusets 577 platser skulle det tvinga in president Macron in i ett obekvämt maktdelningsarrangemang där de två partierna måste regera tillsammans.

I fredags eftermiddag vände USA-räntorna ner, efter tidigare uppgångar, i spåren PCE-inflationsdata för maj som visade att kärninflationen sjönk i linje med förväntningarna.

Men nedgången höll inte i sig utan räntorna vände senare åter upp. Tidigt på måndagsmorgonen är den amerikanska tvåårsräntan 6 punkter högre på 4,74 procent och tioåringen 10 punkter upp till 4,39 procent, jämfört med vid fredagens svenska stängning.

I eftermiddag blir det USA-statistik i form av definitivt industri-PMI för juni, ISM:s industri-PMI för juni samt bygginvesteringar för maj.

Asiatiska börser pekar mestadels uppåt på måndagen, japanska räntor stiger svagt och yenen handlas strax över 161 mot dollarn.

Bank of japans kvartalsvisa Tankan-rapport visade att stora japanska industriföretags bedömning av konjunkturläget steg under det andra kvartalet.

Index för stora företag inom tillverkningsindustrin steg till 13 under det andra kvartalet jämfört med 11 föregående kvartal. Företagen hade i den förra undersökningen väntat sig ett index på 10.

Väntat enligt Trading Economics konsensusprognos var ett index på 12.

ING Economics noterar i en kommentar att förbättringen i industriföretagens förtroende antagligen berodde på normaliseringen av bilproduktionen, men att tjänstesektorn var lite av en besvikelse.

"Även om tjänste-Tankan var svagare än väntat så tror vi fortfarande att tjänstesektorn kommer att fortsätta leda den totala tillväxten. Återhämtningen inom tillverkning och investeringar kommer dock sannolikt att öka den ekonomiska tillväxten detta och nästa kvartal", skriver ING.

Kinesiska börser sjunker efter att PMI-utfallen visat att det officiella industri-indexet låg kvar på 49,5 i juni, och därmed fortsatt ligger under det viktiga 50-strecket som visar på tillväxt.

På måndagen publicerade Caixin sitt PMI-index, som visade en uppgång till 51,8 i juni, från 51,7 månaden före, och även över väntade 51,2. Det var den snabbaste takten på nästan tre år, men uppgången lyckades ändå inte motverka det oroande budskapet från det officiella indexet.

Bloomberg News rapporterade att nedgången på Kinas bostadsmarknad verkar ha lättat ytterligare i juni, efter ansträngningar från regeringen att lätta på sin policy. Värdet på försäljningen av nya bostäder från de 100 största fastighetsbolagen sjönk med 17 procent jämfört med ett år tidigare, vilket var betydligt mindre än nedgången på 34 procent i maj.

Annan statistik visade att inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin uppgick till 50,0 i juni, ner från 50,4 föregående månad, enligt definitiv statistik.

Sydkoreas export steg med 5,1 procent i juni, jämfört med samma månad året före. Importen sjönk samtidigt med 7,5 procent.

Enligt Trading Economics konsensusprognos väntades exporten ha stigit 6,3 procent medan importen väntades ha minskat 2,2 procent.

På valutamarknaden handlas dollarn nu strax över 161 mot yenen, jämfört 160:5 vid svensk stängning i fredags, medan euron står i 1:075 mot dollarn (1:070).

Kronan är 5 öre starkare mot dollarn och stabil mot euron.

På måndagens Europakalender hittar vi främst industri-PMI för juni från en rad europeiska länder, men även brittisk bostadsstatistik samt tyska inflationssiffror och VDMA maskinorder.

Och här hemma publicerar Medlingsinstitutet lönerna för april och Arbetsförmedlingen sin veckostatistik.



            måndag kl 6.55 (fredag kl 16.15)
           ==================================
USD/SEK    10:5645  (10:6068)  EUR/USD    1:0753  (1:0705)
EUR/SEK    11:3587  (11:3551)  USD/JPY    161:05  (160:50)
Jp obl 2      0,36     (0,36)  Jp obl 10    1,08    (1,05)
Ty obl 2      2,84     (2,82)  Ty obl 10    2,50    (2,47)
US obl 2      4,73     (4,68)  US obl 10    4,39    (4,29)

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -