Novo Nordisk
Norge stoppar försäljning av Ozempic som bantningsläkemedel (Finwire)

2024-07-01 12:52

Danska läkemedelsbolaget Novo Nordisks framgångsrika läkemedel Ozempic får inte längre levereras ut av apotek till människor som använder medicinen för viktminskning, skriver norska NRK.

Anledningen uppges vara brist på medicin då personer med övervikt också börjat använda den för att gå ner i vikt. Med beslutet vill Direktoratet för läkemedel säkerställa att läkemedlet kan levereras till patienter med diabetes som har så kallade blåa recept.

Ozempic utvecklades ursprungligen som ett diabetesläkemedel och det är bara personer med sjukdomen som får medicinen täckt av staten. Ett vitt recept innebär att personer måste betala själva, till skillnad från ett blått recept.

"Det betyder att de som har ett vitt recept på Ozempic måste gå till läkaren och ta reda på om de ska använda en annan medicin", säger Sigurd Hortemo som är överläkare på direktoratet.

Enligt Apotekerforeningen i landet har 40 000 förpackningar mot fetma sålts på recept hittills i år. Norge har därför behövt köpa in dyra läkemedel från utlandet och det har kostat samhället 1,2 miljarder norska kronor i år, enligt färska siffror.

På Köpenhamnsbörsen backar Novo Nordisks aktie 0,7 procent.

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire


redaktion@finwire.org
© Copyright

Novo Nordisk B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -