Swedbank Robur Small Cap EM A
Swedbank Robur Smallcap Emerging Markets minskade 2,84 procent i maj - flera politiska val att bevaka (Finwire)

2024-06-28 15:39

Fonden Swedbank Robur Smallcap Emerging Markets minskade 2,84 procent i maj. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 7,91 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Jens Barnevik.

Inledningsvis lyfter förvaltaren det stora valåret 2024 och pekar bland annat på valen i Sydafrika och Mexiko.

"I Sydafrika blev ANC det största partiet, men lyckades inte få en majoritet. Just nu pågår förhandlingar där ANC ska välja vilket parti man ska samarbeta med. Det finns en oro i aktiemarknaden att man väljer att samarbeta med mer radikala vänsterpartier som EFF eller MKP. Förhoppningen är att man kommer överens med mittenpartiet DA", skriver Barnevik och fortsätter:

"I Mexiko ser sittande regeringspartiet Morena ut att ha vunnit en klar seger. Finansmarknaden är orolig för att partiet kommer få en supermajoritet i kongressen och kunna få igenom en mer radikal vänsterpolitik. Risksektorer kan vara banker, infrastruktur och andra statligt reglerade branscher."

Vidare menar förvaltaren att fokus i förvaltningsarbetet ligger på innehavens framtidsutsikter och värderingar. Däremot betonar man att 2024 är ett stökigt valår där man behöver bevaka valresultaten och se vad de kan leda till.

Vanligtvis håller man sig borta från bolag som verkar i branscher med hög politisk risk men menar samtidigt att även fondens innehav kan ibland påverkas av politiska beslut.

Vid inledningen av maj var Sydkorea, Taiwan och Filippinerna de största marknaderna i fonden med exponeringar om 41,59, 17,32 respektive 6,97 procent.

De största innehaven var Sarantis, Solum och Nong Shim med exponeringar om 3,83, 3,55 respektive 3,10 procent.

Swedbank Robur Smallcap Emerging Markets, % maj, 2024
Fond MM, förändring i procent -2,84
Fond i år, förändring i procent 7,91

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Swedbank Robur Small C... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -