MAKRO
NÅGRA HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (Direkt)

2024-06-28 13:04

MÅNDAG DEN 1 JULI

==================

- SILF/Swedbank: industri-PMI juni kl 8.00

Steg i maj till 54,0, från 51,9 i april, vilket var den högsta nivån på över två år och nära det historiska snittet på 54,3.

"Majutfallet stärker bilden av en ljusare industrikonjunktur. Orderingången tar de största kliven men nyanställningar dröjer vilket tyder på en ökad produktivitet i industrin", sade Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Orderingång svarade för det största positiva bidraget till uppgången i PMI-total följt av produktion, leveranstider och lagerinköp medan sysselsättning gav ett marginellt negativt bidrag.


- Tyskland: KPI (prel) juni kl 14.00

I maj steg inflationstakten i Tyskland till väntade 2,4 procent, från 2,2 procent månaden före.

HIKP-inflationen ökade samtidigt till 2,8 procent, från 2,4%.


- USA: ISM industri-PMI juni kl 16.00

ISM inköpschefsindex för industrin sjönk oväntat till 48,7 i maj från 49,2 i april, vilket var klart under väntade 49,8.

Bland utvalda delindex sjönk priser, produktion, nya order och lager, medan sysselsättningsindex däremot steg liksom nya exportorder.

I juni väntas industri-ISM ha stigit till 49,0, fortsatt under den viktiga 50-nivån.


TISDAG DEN 2 JULI

==================

- EMU: KPI (prel) juni kl 11.00

Commerzbank skriver i ett kundbrev att inflationstakten sannolikt sjönk något till 2,4 procent i juni, efter en överraskande uppgång till 2,6 procent i maj.

En lägre inflationstakt för livsmedel, alkohol och tobak, som steg signifikant i juni i fjol, bidrog sannolikt mest till denna utveckling.

Kärninflationen låg samtidigt antagligen kvar på 2,9 procent på grund av fortsatt stigande tjänstepriser.

"Det är heller inte sannolikt att kärninflationstakten faller på medellång sikt, utan ligger kvar klart över ECB:s mål på 2 procent", skriver Commerzbankekonomen Vincent Stamer, och tillägger att de betydande löneökningarna kommer att fortsätta göra speciellt arbetskraftsintensiva tjänster dyrare.


- USA JOLTS lediga platser maj kl 16.00

Statistiken har visat att antalet lediga jobb har sjunkit tydligt, om än något ojämnt, från höga nivåer förra sommaren. I april sjönk noteringen till 8,059 miljoner, vilket var den lägsta noteringen sedan februari 2021 och under väntade 8,34 miljoner.


ONSDAG DEN 3 JULI

==================

- BOJ: Tankan 2kv kl 1.50

Rapporten för första kvartalet visade att de stora industriföretagens bedömning av konjunkturläget försvagades jämfört med fjärde kvartalet, men något mindre än väntat. Bland de stora tjänsteföretagen förbättrades däremot läget något mer än väntat.

Nu pekar prognoserna mot ett svagt förbättrat läget för industrin under andra kvartalet, och en liten nedgång för tjänsteföretagen.


- SILF/Swedbank: tjänste-PMI juni kl 8.00

I maj steg tjänste-PMI visserligen till 49,5, från 48,0 föregående månad. Men det var ändå andra månaden i rad utanför tillväxtzonen.

"Det är en trög och trevande tjänstekonjunktur, där PMI-tjänster ännu inte etablerat sig i tillväxtzonen", sade Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex.

Index för affärsvolym svarade för det största positiva bidraget till ökningen, följt av orderingång medan sysselsättningen gav ett negativt bidrag.

Det kombinerade inköpschefsindexet (tjänster och industrin) steg samtidigt till 50,8 från 49,1 föregående månad.


- Riksbanken: protokoll från penningpolitiskt möte den 26 juni kl 9.30

Direktionen var enig om beslutet att lämna styrräntan oförändrad på 3,75 procent. Hela direktionen ställde sig också bakom den något sänkta räntebanan, som nu antyder två eller tre räntesänkningar under andra halvåret, i stället för som tidigare två.

Protokollet kan ändå ge klarare besked om hur de enskilda ledamöterna ser på utsikterna, och riskerna, och denna gång riktas kanske särskild uppmärksamhet mot vad nya ledamoten Anna Seim hade att säga vid sitt första penningpolitiska möte.


- USA: ISM tjänste-PMI juni kl 16.00

I maj rusade tjänste-ISM uppåt till 53,8, från 49,4 i april. Väntat var en mindre uppgång till 50,8.

Majutfallet var det högsta på nio månader och drevs främst av högre aktivitet, snabbare tillväxt för nya order och långsammare leveranser, trots fortsatt försämring för sysselsättningen.

Enligt Anthony Nieves, ordförande för ISM, uppgav majoriteten av de tillfrågade att inflationen och de nuvarande räntorna fortsatt utgör hinder mot förbättrade affärsförhållanden.


TORSDAG DEN 4 JULI

===================

- Storbritannien: parlamentsval

Labour leder med omkring 20 procentenheter över regerande Tory-partiet i opinionsmätningarna, och väntas ta över makten efter drygt 14 år i opposition. Även om valsystemet gör att ledningen inte rakt av kan översättas i antal platser i underhuset så väntas Labour vinna en absolut majoritet av mandaten, och partiledaren Keir Starmer bli ny premiärminister.

Populistpartiet Reform UK, lett av Brexit-ledaren Nigel Farage, väntas som mest endast få en handfull platser, trots att partiet skjutit upp i opinionsmätningarna den senaste tiden.

Enligt Labours valmanifest ska de offentliga tjänsterna förbättras, till exempel inom hälso- och utbildningssektorn. Ytterligare finansiering för "ren" energi planeras också och totalt skulle dessa åtgärder kosta omkring 10 miljarder pund per år, vilket motsvarar ganska blygsamma 0,4 procent av bruttonationalprodukten, enligt Commerzbank.

De planerade merutgifterna ska finansieras av högre skatteintäkter, och i synnerhet olika skatteprivilegier ska avskaffas.

Enligt uppgifter i brittisk media finns det planer på att höja skatten på kapitalvinster och/eller arv.


FREDAG DEN 5 JULI

==================

- SCB: BNP-indikator maj kl 8.00

Har studsat lite upp och ner de senaste månaderna. I april sjönk indikatorn med 0,7 procent, efter en uppgång med lika mycket månaden före.

"Aktiviteten i den svenska ekonomin försvagades något under det andra kvartalets första månad. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion och en något svagare produktion i näringslivet", sade Melker Loberg, nationalekonom på SCB, i samband med aprilutfallet.


- USA: sysselsättning, arbetslöshet juni kl 14.30

Majdata visade återigen en betydligt starkare jobbtillväxt än väntat, +272.000 personer, klart över väntade +185.000. Den genomsnittliga timlönen steg samtidigt 0,4 procent, över väntade +0,3 procent. Arbetslösheten steg däremot oväntat till 4,0 procent, från 3,9 procent i april, trots att andelen personer i arbetskraften sjönk tydligt.

Konsensusprognosen pekar nu mot att jobbtillväxten ska ha dämpats till +180.000 i juni, timlönerna väntas ha ökat 0,3 procent medan arbetslösheten väntas ha varit oförändrad på 4,0 procent.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -