SEB Sweden Equity C (SEK)
SEB Sweden Equity Fund ökade 3,63 procent i maj - positiva bidrag från OX2, Sweco och Sdiptech (Finwire)

2024-06-27 12:37

Fonden SEB Sweden Equity Fund C SEK steg 3,63 procent i maj. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 13,36 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av förvaltaren Caroline Forsberg.

Under månaden steg Stockholmsbörsen, mätt i SIX PRX, med 3,8 procent. Småbolagen utvecklades starkare än storbolagen.

"Sentimentet på världens börser inklusive Stockholmsbörsen har generellt varit positivt under månaden där riskaptiten stigit i spåren av lägre obligationsräntor, inflationssiffror som kommit in enligt förväntan samt företagens kvartalsrapporter som i många fall kommit in starkare än förväntat", skriver förvaltaren.

Förvärvsaktiviteten i marknaden uppges vara igång och förvaltaren lyfter att Epiroc, Vitrolife, Bravida och Lifco annonserat förvärv.

Vidare valde Riksbanken att under månaden sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent, vilket var i linje med förväntningarna.

Gällande fondens utveckling kom de främsta bidragen från sektorerna verkstad och sällanköpsvaror. Negativa bidrag till relativavkastningen kom från informationsteknik och finans.

Enskilda bidragsgivare till fondens utveckling var bland annat OX2, Sweco, Sdiptech och Bravida. I den negativa vågskålen fanns Astra Zeneca, Volvo, Hexagon och Novo Nordisk.

Största nettoköpen i fonden under månaden var i Bravida, Traton, Alfa Laval och Sandvik. Största försäljningarna gjordes i OX2, Astra Zeneca, Investor och Novo Nordisk.

"OX2 avyttrades i sin helhet under månaden efter att EQT lagt ett bud på bolaget."

SEB Sweden Equity Fund C SEK, % maj, 2024
Fond MM, förändring i procent 3,63
Fond i år, förändring i procent 13,36

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

SEB Sweden Equity C (SEK) - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -