RÄNTOR/VALUTOR
KRONAN TAPPAR EFTER RIKSBANKENS RÄNTEBESKED (Direkt)

2024-06-27 10:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska räntor sjunker medan kronan försvagas efter att Riksbanken som väntat lämnat styrräntan oförändrad på 3,75 procent. Samtidigt justeras räntebanan ned och banken ser nu två-tre sänkningar under andra halvåret, mot tidigare prognos om två sänkningar till i år. Europaräntorna pekar samtidigt uppåt, med den tyska tioårsräntan 4 punkter högre.

Den svenska tvåårsräntan är ned 5 punkter till 2,46 procent jämfört med precis före beskedet, medan tioårsräntan är 3 punkter lägre till 2,24 procent. Jämfört med svensk stängning på onsdagen är räntorna nära nog oförändrade.

Kronan har tappat cirka 2-3 öre mot både euro och dollar.

Riksbanken konstaterar att ny information tyder på att inflationstrycket i stora drag är som väntat och att styrräntan därmed lämnas oförändrad, i linje med prognosen i mars och kommunikationen i maj.

Mot bakgrund av att inflationen i grunden utvecklas gynnsamt, att konjunkturen bedöms vara något svagare och att kronans växelkurs är något starkare, har prognosen för styrräntan justerats ned något.

Förutsatt att inflationsutsikterna står sig kan styrräntan sänkas två eller tre gånger under andra halvåret. Men inflations- och konjunkturutsikterna är osäkra, enligt Riksbanken.

"Det finns risker kopplade till bland annat inflationen i omvärlden, geopolitiska oron, kronans växelkurs och återhämtningen i svensk ekonomi som kan leda till en både högre och lägre styrränta än i prognosen", skriver Riksbanken.

Riksbanken konstaterar att utvecklingen för inflationen har varit gynnsam sedan slutet av förra året, men noterar att det senaste utfallet för inflationen exklusive energipriser dock var något högre än väntat, vilket illustrerar att det kan komma bakslag när inflationen anpassas till målet.

"Detta understryker behovet av att styrräntesänkningar sker gradvis", skriver Riksbanken.

Susanne Spector på Nordea kallar i en snabbkommentar beskedet en "dovish hold".

Swedbank tycker att Riksbanken signalerar en hög sannolikhet för en ny räntesänkning i augusti. De håller fast vid sin tidigare prognos om tre sänkningar i år, men spår nu att nästa sänkning kommer redan i augusti, i stället för i september som de trodde tidigare.

"Riksbankens inflationsprognos ligger nu mycket nära vår på kort sikt. I slutet av detta år och 2025 har vi fortfarande en något lägre inflationsprognos. Längre ut förväntar vi oss också fler räntesänkningar än vad Riksbanken i nuläget signalerar. Vi förutspår att styrräntan kommer att sänkas till 2,00 procent i slutet av 2025, vilket är vår uppskattning av en normal nivå. Riksbankens nuvarande räntebana talar för att styrräntan sänks till drygt 2,5 procent andra kvartalet 2027", skriver Swedbank-ekonomerna.

Även Capital Economics tror att Riksbanken sänker igen i augusti, och att det blir totalt tre sänkningar till i år.

Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder, håller fast vid sin prognos om två-tre sänkningar till under årets andra halva.

"Men det finns en risk att det bara blir en sänkning på grund av att ekonomin i Europa och USA fortsätter att utvecklas relativt starkt, samt att vi den senaste tiden haft reallöneökningar, vilket kan göra att inflationen inte riktigt når ner till målet. Riksbankens framtida beslut kommer därför att bero mycket på hur dessa externa faktorer utvecklas och hur väl de kan balansera inflationsmålet med den ekonomiska tillväxten", enligt Feste.

Unionens chefekonom Tobias Brännemo tycker att räntan borde ha sänkts redan i dag och att all information vi har egentligen talar för det, både genom att inflationen redan är tillbaka på målet och att vi nu behöver få fart på ekonomin.

"Riksbanken var modiga som började sänka räntan tidigare än de stora centralbankerna, de får inte fega ur nu utan behöver fortsätta på det spåret", enligt Brännemo.

Före räntebeskedet släppte Konjunkturinstitutet sin konjunkturbarometer. Barometerindikatorn, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, steg till 96,3 i juni, jämfört med 94,1 föregående månad.

För första gången på nästan två år ligger konfidensindikatorerna för samtliga sektorer i näringslivet nära 100 och stämningsläget ligger därmed nära normalläget. Även om tillförsikten ökat för hushållen är deras stämningsläge dock fortsatt mer pessimistiskt än normalläget, skriver KI.

Tillverkningsindustrin steg till 99,2 från 98,6, medan hushållens konfidensindikator steg till 93,3 från 91,3.

Barometern visade även att såväl prisplaner som anställningsplaner i näringslivet steg något i juni.

Handelsbanken noterar i en kommentar att prisplanerna både i detaljhandeln och tjänstesektorn fortsatt ligger nära normala nivåer.

"Sammantaget, att företag behåller prissättningskraften betyder att det underliggande inflationstrycket fortsätter att dröja kvar i ekonomin", skriver banken.

Statistik från ECB visade att penningmängden i euroområdet, mätt som M3, ökade med 1,6 procent i maj jämfört med ett år tidigare, väntat var +1,5 procent. Klockan 11.00 publiceras euroområdets barometerindikator för juni, som väntas ha stigit marginellt.

USA-räntorna handlas högre än vid svensk stängning på onsdagen, med tvåårsräntan 1 punkt upp och tioåringen 4 punkter högre.

I eftermiddag väntar en hel del amerikansk statistik, som definitiv BNP för första kvartalet, preliminärt utfall för varaktiga varor i maj och veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa.

På valutamarknaden är euron stabil runt 1:068 mot dollarn, medan dollarn fortsatt stärkas till 160:6 mot yenen.

Japans finansminister Shunichi Suzuki upprepade på torsdagen att Japan kommer att vidta lämpliga åtgärder vid behov efter att yenen försvagats till 160:87 mot dollarn, en lägsta nivå sedan 1986.

"Det är önskvärt att växelkursen rör sig stabilt… Plötsliga, ensidiga rörelser är inte önskvärda. Vi är starkt oroade över påverkan på ekonomin", sade han.



            torsdag kl 10.30 (onsdag kl 16.15)
           ===================================
USD/SEK    10:6022  (10:5759)  EUR/USD    1:0680  (1:0686)
EUR/SEK    11:3242  (11:3023)  USD/JPY    160:59  (160:45)
Ty obl 2      2,85     (2,82)  Ty obl 10    2,48    (2,44)
US obl 2      4,75     (4,74)  US obl 10    4,34    (4,30)
Sv obl 2      2,46     (2,47)  Sv obl 10    2,24    (2,23)

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -