MERCEDES-BENZ
TÄNKER OM – ÖKAR INVESTERING I FÖRBRÄNNINGSMOTORER (Direkt)

2024-06-27 14:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den tyska biltillverkaren Mercedes-Benz har tänkt om och återigen börjat investera i förbränningsmotorer, tvärtemot bolagets tidigare planer, enligt uttalanden som vd Ola Källenius gett för tidningen Wirtschaftswoche.

Elbilar och hybrider skulle enligt tidigare planer ha utgjort hälften av Mercedes-Benz försäljning år 2025, men den svaga efterfrågan har fått Ola Källenius att tänka om.

Mercedes "investerar mer pengar i förbränningsmotorer än vad som varit planerat", i akt och mening för att ta del av den intäktspotential som framgår av färska prognoser, sade Ola Källenius.

Numer lutar det åt att 50 procent av försäljningen kommer att vara elbilar först 2030.

14 miljarder euro kommer investeras i forskning och utveckling på digitalisering, elektromobilitet och högteknologisk förbränningsmotorteknik.

Då antalet "elektrifierade och högteknologiska förbränningsmotorer kommer vara större än vi räknat med under 2030 så kommer vi bibehålla den industriella struktur vi har i dag och se till att denna kommer till effektiv användning", fortsatte vd:n.

Med "elektrifierade och högteknologiska förbränningsmotorer" pratar Ola Källenius primärt om den drivlina som finns i hybrider, alltså en bil med både förbränningsmotor och elmotor.

Satsningen på hybrider – alltså delvis förbränningsmotordrivna bilar – ska "finnas kvar en bra bit in på 2030-talet", sade Mercedes-vd:n.

Han poängterar samtidigt att satsningen på helt eldrivna bilar inte är avbruten. Rykten om att en kommande el-modell av S-Class skrotats är falska, och Mercedes mål om att vara koldioxidneutrala i slutet av 2030-talet ligger fast.

Planerna på att bygga åtta batterifabriker gäller fortsatt, sade Ola Källenius, med en batterikapacitet på 200 gigawattimmar.

Dessa kan dock komma att försenas på grund av strul hos den tillverkande partnern ACC. Det är nämligen inte bara svenska Northvolt som har omskrivna problem att få i gång batteritillverkningen – byggnationen av en fabrik i Kaiserslautern har satts på paus.


Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

MERCEDES-BENZ GRP NA O.N. - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -